Befängt att Mia Skäringer skulle vara mäktigast i Göteborg

Mia Skäringer må vara en populär person med populära och för tiden passande åsikter. Hon drar många människor till sina föreställningar och har naturligtvis ett visst inflytande på många människors åsikter. Henne makt består i att kunna påverka vad folk tycker.

Men de flesta människor bryr sig inte om Mia Skäringer. Delar av medelklassen bryr sig, många kvinnor bryr sig, men om Skäringer bytte uppfattning i någon fråga skulle det betyda i stort sett noll och inget. Inget beslut hon fattar kan påverka några fler än henne själv, hennes närmaste samt en del lättpåverkade personer. Det är dumheter att hon skulle vara den mäktigaste i Göteborg. Hon är inte ens en av de mäktigaste göteborgarna.

Mia Skäringer och andra kulturpersoners makt överdrivs av journalister och kulturpersoner för att de vill att det ska vara så. På samma sätt överdrivs idrottstjärnors makt. Det finns ingen som bryr sig om vad en 20-årig, för de flesta helt okänd, ishockeystjärna tycker. Han, Rasmus Dahlin, borde inte ens finnas med på listan. GP har placerat honom på plats 20. Han har ingen som helst makt och att han överhuvudtaget finns med visar hur misslyckad GP:s maktlista är.

Nummer två och fyra på GP:s maktlista kan genom sina beslut kasta staden Göteborg ner i enorm arbetslöshet och sysselsättningskatastrof. De personerna har verklig makt. Det är Martin Lundstedt, VD för AB Volvo och Håkan Samuelsson, VD för Volvo Personvagnar (Volvo Cars). Cecilia Malmström är en mäktig person men har begränsad makt i Göteborg. Hon kan inte direkt påverka nånting i hemstaden. Hon är en av de mäktigaste göteborgarna, men inte en av de mäktigaste i Göteborg. För Eva Halvarsson (VD Andra AP-fonden), Ann-Sofie Andersson (Chemsec) och många andra på GP:s lista gäller samma sak. Mäktiga göteborgare, men med mycket liten eller obefintlig makt i Göteborg.

Bland de övriga på Topp-20 så hör säpochefen Klas Friberg, Bo Edsberger, Emma Knyckare och Martin Wannholt inte heller hemma där. Klas Friberg är en mäktig göteborgare, men makten i Göteborg är mycket begränsad och GP kallar ju listan för Göteborgs mäktigaste. Som sådan är listan faktiskt usel. Den är något bättre om vi ser som en lista på de mäktigaste personerna från Göteborg, de mäktigaste göteborgarna.

GP:s maktlista är en lista som till viss del skymmer vilka som verkligen har makt. Den vilseleder och förvirrar genom att lista många personer som i verkligheten har liten eller obefintligt makt i Göteborg. Kändisar, författare, artister och idrottsstjärnor har ingen verklig makt. Att lista dem högt på maktlistor är dumheter. Journalister har betydligt mer makt och fler än fyra kanske borde vara med på listan. Inte heller en VD för ett litet företag som gör en fotbolls-app har någon egentlig makt. Att han finns med är löjligt.

Chefer för olika förvaltningar i staden har mer verklig makt än många på listan. En del ledande kriminella har mer makt än många på listan. En del fackliga ledare har mer reell makt än många på listan.

En kan också undra om en själv har nån makt. Jag känner ju tre (15%) av personerna på maktlistans Topp-20 och kan alltså påverka vad de tycker. Kanske inte så mycket, men sannolikt lite.

Advertisements