Fängelse för ägaren av Angered Care

Den tidigare innehavaren av Angerds vårdcentral, Ayad Alwindawe som ägde bolaget bakom vårdcentralen Angered Care, har av Göteborgs tingsrätt dömts till fängelse i tre år och nio månader för grov oredlighet mot borgenärer och för sex fall av grovt bokföringsbrott. Förutom fängelsestraffet dömdes han också till näringsförbud i fem år.

Vårdcentralen Angered Care stängdes den 7 november 2017 sedan politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden funnit att patientsäkerheten var hotad. Vårdcentralen var då redan under utredning av Inspektionen för vård och omsorg såväl som av Skatteverket.

Rättegången gällde främst de 29 miljoner kronor som överfördes i två omgångar, sommaren 2016 och veckan före stängningen, till ett bolag i Dubai. Dubaibolaget vid namn Land Med Limited, kontrollerades av Alwindawe. Han ägare till såväl vårdcentralen i Angered via bolaget Angered Care AB såväl som  bemanningsbolaget Farabi Medcare AB som försåg vårdcentralen med arbetskraft. Alwindawe åtalades för den andra av överföringarna då 17 miljoner kronor skickades till hans Dubaibolag. Då hade Angered Care ekonomiska problem och han åtalades därför för grov oredlighet mot borgenärer.

Den fällande domen kommer enligt Alwindawes advokat Magnus Hedenberg att överklagas:

– Alwindawe är naturligtvis besviken och förvånad över utgången. Tingsrätten har, i stort som smått, behandlat honom väldigt snålt och hårdhänt, säger Hedenberg.

Advokaten ger ett exempel där det enligt honom är ”uppenbart” att det inte borde blivit fällande dom:

– Bokföringsbrottet 2016. Där gjordes bokföringen enligt anvisningar från den auktoriserade revisorn. När man gör så kan det inte finnas uppsåt, säger Magnus Hedenberg, som avböjer att kommentera domens huvudsak, oredlighetsbrottet.

De två män, vårdcentralens 55-årige enhetschef samt den 36-årige bokföraren, som varit medåtalade för bokföringsbrottet i bolagen Angered Care och Farabi Medcare friades helt av tingsrätten. Detta då inte agerat självständigt utan på uppdrag av Ayad Alwindawe.

Degan före vårdcentralens stängning åket Alwindawe och hans fru till Dubai. Han greps på flygplatsen i Dubai den 8 juni. Frun som styrelsleledamot i bemanningsföretaget Farabi Medcare är efterlyst men har lyckats hålla sig undan lagens långa arm.

Att Alwindawe använde sig av ett bemanningsföretag för driften av Angereds vårdcentral var enligt Västra Götalands-regionen ett avtalsbrott. Boalget användes i praktiken för att se till att Anagred Care inte gick med vinst och att överskotten i verksamheten på så sätt kunde döljas. Farabi Medcare hade år 2016 en omsättning på 19,9 miljoner kronor med en vinst på 14 miljoner. En mycket kraftig vinst i förhållande till omsättningen.

Läs också:

 

 

Advertisements