Sveriges första synagoga låg inte i Stockholm

En felaktig nyhet sprids i svenska medier. Fake news helt enkelt. Den är baserad på ett felaktigt TT-telegram som påstår att det Judiska museet nu ska öppna på den plats där Sveriges första synagoga låg. Det är fel på fler än ett sätt. Den första synagogan fanns inte i Stockholm. Den första i Stockholm låg inte heller på Själagårdsgatan där judiska museet nu nyöppnas. Inte en enda journalist eller publicist på en enda tidning verkar ha fattat att nyheten från TT är felaktig.Detta är förstås ingen större fråga, men det är ett belägg för hur dålig det står till i svenska media. Det är faktiskt anmärkningsvärt dåligt. Journalisten på TT har för sin del gjort ett uselt jobb. Det är symptomatiskt för svenska journalistik av idag. Journalister tycks inte ha nån koll och verkar inte heller ha nån allmänbildning. De verkar inte heller veta hur de faktakollar.

Sverige första synagoga fanns i Marstrand där en synagoga öppnade i det norra försvarsverket år 1780. Lokalen är bevarad men den påminner inte speciellt mycket om en synagoga. Först sju år senare öppnade den andra synagogan i Sverige, tillika den första i Stockholm. Den inrättades av överrabbin Hirsch Levi 1787 vid Köpmantorget i Stockholm. 1795 flyttades synagogan till Själagårdsgatan vid Tyska Brunnsplan i Gamla stan. Det är på den senare adressen om Judiska Museet nu nyöppnar. Lokalen är förvånansvärt välbevarad sen den var synagoga och kan kan nog betraktas som Sveriges äldsta bevarade synagoga.

Sveriges första synagoga i Marstrand låg i lokalen innanför gallerdörren.

Sveriges första synagoga i Marstrand låg i lokalen innanför gallerdörren. Foto: J T Demitz. Public Domian

Göteborgs stora synagoga byggdes 1855 och är den näst äldsta bevarade synagogan i Sverige. Synagogan Norrköping byggdes ungefär samtidigt som synagogan i Göteborg men invigdes först 1858.

Advertisements