Gängland Värnamo

Del 25 av 27 i serien Gangland Sverige

Natten till igår inträffade en skottlossning i Värnamo. Det var den andra skottlossningen på en vecka. En stund efter skottlossningen stoppade polisen tre bilar i Reftele och Smålandsstenar och grep totalt fem personer som misstänks ha varit inblandade. I samband med polisjakten avlossades skott mot en av bilarna. Enligt polisen handlar det om en konflikt mellan kriminella gäng som pågått en lägre tid, cirka ett och ett halvt år, dvs sen hösten 2017.

Konflikten startade i samband med att X-team och Bandidos MC etablerade sig i Värnamo och då hamnade i konflikt med redan etablerade kriminella på orten. Det fanns enligt uppgift också en aktiv lågnivåkonflikt mellan två olika släktbaserade grupperingar varav den ena verkar ha lierat sig med X-team och Bandidos. Först med X-teams etablering på orten brakade dock skjutvapenvåldet loss. På det sättet påminner det om utvecklingen i Södertälje.

Den 14 juli 2017 sköts Emsal Ramadani med fem skott i benet invid Rörstorpsskolan i Värnamo. Han ska enligt uppgift ha haft en kortvarig och inte accepterad relation med en kvinna i släkten Baruti. I november samma år skottskadades en man allvarligt vid en skjutning i centrala Värnamo och den 26 december var det dags igen. En man vid namn  utsattes då för skottlossning på Gränsgatan i centrala Värnamo. Han namne är enligt osäkra uppgifter Burim Blakqori. Två personer sköt mot honom och de anhölls senare som misstänkta för mordförsök. Nåt åtal tycks det dock aldrig ha blivit.

I februari 2018 verkar det som om Sami Baruti blev beskjuten i Rörstorp i Värnamo och 27 april samma år var det återigen skottlossning i Värnamo.

I maj 2018 häktades 5 personer för inblandning i skottlossningen den 27 april 2018. En av dem dömdes för brottet, det var Xhevat Morina som då var 50 år gammal. Han dömdes för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan. Tidigare dömd för våld mot tjänsteman när han på Värnamo sjukhus slog en läkare med knytnävsslag i ansiktet och sparkar i magen. Han dömdes då av tingsrätten till 3 månaders fängelse för misshandel. I hovrätten fick han nedsatt straff, skyddstillsyn. En vecka innan skottlossningen förstördes hans bil i en anlagd brand på Doktorsgatan vid Värnamo sjukhus.

Ingen av de andra 4 häktade personerna som alla verkar ha tillhört den grupp av personer som Morina sköt mot åtalades. En av dem var den den tidigare Sverigedemokratiske politikern Robin Natzén, 29 år gammal. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott, narkotikabrott och rattfylleri i bl.a. den stora vapenhärvan i Gnosjö. Greps och häktades nyligen också misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men släpptes sedan ur häktet, dock med kvarstående misstankar. Natzén anses också ha koppling till flera tidigare skjutningar i Värnamo men inga formella misstankar knutna till dessa föreligger. Hans äldre bror var i början av 2000-talet inblandad i en del olika kriminella aktiviteter som slutade med en skottlossning i Hillerstorp i september 2004.

I själva händelsen den 27 april var ytterligare 4 personer inblandade och de var i utredningens  början också misstänkta för brott.

Natzén var 2018 sergeant of arms i Cobra MC i Lagan. I klubben var då Jimmy Carlqvist president. Han var för cirka tio år sen medlem i nazistiska Blood & Honour. Innan dess var både Carlqvist och Natzén medlemmar i Nationalsocialistisk front.

En annan av de som släpptes var Sami Baruti, då 24 år gammal. Han var häktad som misstänkt för två fall av mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan samt mordförsök utanför Värnamo sjukhus samma dag. Tidigare straffad för brott mot vapenlagen. Han fick ett strafföreläggande, efter att 95 skarpa patroner hade hittats i ett förråd som låg på samma adress som hans, och hans 20-årige brors, bostad.Har tidigare varit utsatt för mordförsök.

Den 3 januari år i exploderade en bil som verkar ha kopplingar till den ena sidan i konflikten och den 8 januari besköts en lägenhet med koppling till den andra sidan. Den skjutningen ägde rum i närheten av platsen för skjutningen i april 2018  Enligt uppgift kan det vara så att Robin Natzén bor i området. Och den 10 januari var det alltså dags igen. En drive-by skjutning som slutade med att polisen grep 5 personer i tre bilar efter att skjutit mot en av bilarna.

Konflikten är mellan ett gäng kopplat till Bandidos MC och X-team och ett lokalt förankrat gäng med albanska kopplingar. Det förstnämnda gänget verkar allmänt kallas X-team i Värnamo och har alltså en koppling till högerextremister samt till Cobra MC. Cobra MC (tidigare No Agony MC) är ett så kallat probationary chapter i Bandidos MC dvs om klubben ännu existerar.

Series Navigation<< Gängland Stockholm – TäbyGängland Stockholm – nätverk Tyson >>
Advertisements