Tiggeriförbud är inte aktuellt i Göteborg

Göteborgs-Posten gör idag stor sak en icke-fråga Tiggeri. Sverigedemokraterna vill ha tiggeriförbud. Demokraterna kan kanske, eventuellt, möjligen, rösta för SD:s förslag. Men det spelar ju faktiskt ingen roll. Alla andra är emot. De rödgröna. Alliansen. Sossarna. Så förslaget kan inte gå igenom. Det är alltså en icke-fråga.

Att förbjuda tiggeri innebär inte att tiggeri försvinner. Det innebär i allmänhet inte ens en minskning av antalet tiggare. I Köpenhamn där tiggeriförbud funnits länge förekommer ändå tiggeri. Men till skillnad från i Göteborg är det nästan uteslutande unga män som tigger.

Tiggeriförbud skulle också innebära mer brottslighet. Det beror på att det i huvudsak blir unga män som tigger. Unga män för också med sig mer brottslighet. Det är ett välkänt faktum. Att förbjuda tiggeri innebär därför mer brottslighet i form av stölder, fickstölder, knarklangning etc. Att det är så har visats i undersökningar där Köpenhamn jämförts med andra nordiska städer.

Naturligtvis löser tiggeriförbud inte heller några problem. Fattigdom kan inte avskaffas genom förbud.

Genom att det reaktionära förslaget från SD ändå inte kan bli verklighet är det löjligt av GP att uppmärksamma det. Icke-frågor förtjänar ingen uppmärksamhet. Men det visar på en viktig och intressant sak. Demokraterna är ett reaktionärt högerparti.

Advertisements