Inhuman Håkan Boström vädrar sitt förakt mot fattiga

Håkan Boström på GP:s ledarsida vill förbjuda tiggeri. Eller han vill att andra ska kunna förbjuda tigger så att han kan fortsätta känna sig god. Ett argument han för fram för att det ska vara tillåtet att förbjuda tiggeri är nämligen att folk som inte ger pengar då känner sig inhumana. Fanns det inga tiggare skulle denna situation inte uppstå och folk kunde fortsätta känna sig goda, humana och fina. Snacka om föraktfullt mot fattiga och snacka om att vilja dölja fattigdom så att de som har det bättre ska slippa se den och kunna känna sig bra.

Ett förbjuda åsynen av fattigdom är något Håkan Boström tycker är bra. Att verkligen göra nåt åt fattigdomen är inget han verkar bry sig om. Det, om något, är inhumant. Och föraktfullt.

Hans resonemang även i övrigt är föraktfullt och utan verklighetsförankring. Det finns ingen utredning eller undersökning som slår fast att tiggeri permanentar utanförskap och bidrar till att folk förblir fattiga. Håkan Boström hittar på, ljuger helt enkelt. Om det fanns andra sätt att försörja sig, dvs om de tiggande romerna kunde hitta andra sätt, skulle de göra det. Erbjuds de ett arbete så tar de arbetet.

Något ”organiserat yrkestiggeri” finns det inte heller. Inte i den meningen att det finns organisationer eller kriminella ligor som organiserar tiggeriet. Det är ytterligare en lögn från Boströms sida. Inte heller är det vanligt att folks skuldsätter sig för att åka till Sverige. Det visar de undersökningar som finns mycket klart.

Att en majoritet vill förbjuda tiggeri (en uppfattning som också är mycket tveksam, det beror på vilken undersökning en läser och hur den tolkas) är inget argument. Boström är för vinstdriven sjukvård trots att en majoritet av folket är mot det. Vill han inte förbjuda privat sjukvård så kan han inte använda ett så löjligt och meningslöst argument när det gäller tiggeri. Det är inkonsekvent och oseriöst. Det en majoritet vill är faktiskt inte alltid rätt. Om en majoritet ville utrota alla judar skulle det då vara rätt? Det är nämligen den logiska konsekvensen av Boströms argumentation på denna punkt.

Att det funnits mer tiggeri i Sverige än i många andra länder har naturligtvis berott på att vi är mer givmilda. Det är vi fortfarande. Men en sak har förändrats i grunden. Myntreformen innebar att vi till stor del slutade använda mynt. Därmed har inkomsterna för tiggare minskat och det har blivit färre tiggare. Men även andra saker har spelat in. En del tiggare har lyckats hålla sig kvar i Sverige och försörja sig själva så länge att de som EU-medborgare nu fått uppehållsrätt i landet. Det har gett dem tillgång till skolor, bidrag, svenskundervisning osv. De har kunnat lämna gatorna.  Den goda konjunkturen i Sverige har inneburit att många kunnat få arbete. Exempelvis var alla som arbetade på en villarenovering i närheten av min bostad alla romer. Bara ägarna av företaget var infödda svenskar och romer, de andra kom från andra länder och hade tiggt tidigare. Håkan Boström har ingen kunskap i ämnet (det är faktiskt väldigt lite den mannen har kunskap om) och han hittar bara på saker.  Att tiggare idag tjänar mindre har inte med minskad givmildhet eller avtrubbning att göra. Det är helt andra saker som ligger bakom.

Det är ingen mänsklig rättighet att få tigga skriver Boström. Det är dock inte heller en mänsklig rättighet att få slippa tiggare. Så just det påståendet är ytterligare ett icke-argument.  En vilseledande dumhet.

Boström brukar också skriva oinformerade, okunniga och lögnaktiga ledare om brottslighet. När han skriver om tiggeri utelämnar han denna aspekt. Det är nämligen välkänt att tiggeriförbud leder till ökad brottslighet men inte till mindre antal tiggare eller minskat tiggeri. Så vad Boström i praktiken gör är att han argumenterar för ökad brottslighet.

Med lögner, inhumanitet, vilseledande och felaktiga påståenden, inkonsekvens och dumhet argumenterar Boströms för att andra ska få förbjuda tiggeri. Boström själv vill fortsätta känna sig god och human. Det han för fram är därför också falskt, kallt och hycklande.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!