5 personer åtalade för Guldhedsmord

Den 20 maj 2018 sköts Javier Flores (Javier Flores Mena) ihjäl sin sin bil på Syster Estrids gata i Guldheden. Mordet genomfördes med automatvapen och många skott avlossades. Han hade en känd koppling till Kastrati-falangen (B-falangen kallar GP dem), en av de två grupperingar som blivit resultatet av en splittring i den så kallade Vårvädersligan i Biskopsgården.

På den skjutne mannens bil hade en gps-sändare satts fast vilket gjorde att de som genomfördes mordet lätt kunde spåra honom. De som utförde mordet fick 100 000 kronor som betalning. Nu är 5 personer åtalade, 2 för själva mordet, 1 person för anstiftan och 2 personer för medhjälp. Sebastian Makonnen från Järfälla och hans flickvän Nada Gaballa från Kista, Stockholm, har åtalats för själva mordet, Dodou Jallow har åtalats för att ha anstiftat mordet medan Alina Ghorbandi från Sollentuna och Elisabeth Hoffman från Märsta åtalats för medhjälp till mord. Samtliga 5 är också åtalade för grovt vapenbrott, Jallow också för brott mot vapenlagen och Makonnen för våldtäkt mot barn (sex med minderårig) samt för hot mot tjänsteman. Det sistnämnda skedde under häktningstiden. Det är sannolikt första gången som en ung kvinna åtalas för ett gängrelaterat mord i  Sverige. Att tre kvinnor åtalats är troligen också unikt.

Dodou Jallow är den ende av de åtalade som är från Göteborg. Han anses tillhöra den så kallade A-falangen och misstänks för att ha anstiftat mordet ensam eller mer troligt tillsammans med en annan man. Den mannen är inte identifierad och återfinns troligen högre upp i A-falangens hierarki. Han är också åtalad för olovlig körning, ringa narkotikabrott och märkesförfalskning. Det senare för att ha monterat en annan bils skyltar på en bil han hade tillgång till.

Det är oklart om Nada Gaballa faktiskt skjutit mot Javier Flores men hon var enligt åtalet närvarande när Sebastian Makonnen anses ha skjutit vilket gör att hon betraktas ha stärkt Makonnens uppsåt enligt åtalet.

Alina Ghorbandi och Elisabeth Hoffman har enligt åtalet intagit positioner på angivna platser strax innan mordet och sedan väntat för att sen ta emot, transportera, förvara och gömma undan de kläder och vapen som användes vid mordet. Elisabeth Hoffman ska efter mordet tagit emot kläderna och vapnen samt transporterat dessa till Centralstationen i Göteborg där hon tillsammans med Alina Ghorbandi ska ha låst in sakerna i ett skåp. Dagen efter mordet ska Alina Ghorbandi och Elisabeth Hoffman ha tagit emot en summa på cirka 100 000 kronor från en okänd person som de sedan överlämnat till Nada Gaballa och Sebastian Makonnen. Beloppet ska enligt åtalet ha varit en betalning för mordet. Efter det gick Gaballa och Makonnen enligt åtalet till NK där de köpte en stor mängd kläder och andra varor. Det bör understryka satt alla nämnda personer bara är misstänkt för brott och att ingen av dem ännu befunnits skyldig i domstol.

Sebastian Makonnen är i övrigt misstänkt i ytterligare två ärenden, dels gällande ett planerat mord i Göteborg, dels i samband med ett mord på Lidingö i Stockholm. Även i fallet med det misstänkta planerade mordet användes en gps-sändare för att spåra var det tilltänkta offret befann sig.

David Hoffman, sannolikt en bror till Elisabeth Hoffman då de är folkbokförda på samma adress, dömdes 2015 till 8 års fängelse i hovrätten för försök till mord i Sundsvall år 2014.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!