Kontraproduktivt att straffa unga brottslingar

Ungdomar som får fängelsestraff och liknande kommer i större utsträckning att fortsätta med brott än ungdomar som aldrig straffas men har begått exakt samma brott. Det finns gott om undersökningar som visar att det fungerar så. Därför börjar USA allt mer att överge långa och hårda straff för ungdomar till förmån för sociala åtgärder. Allt fler delstater i USA överger också systemet med ett hårt straff efter tre domar. Straff för ungdomar.

Det är helt enkelt så att de ungdomar som hamnar i fängelse kommer att skolas in i brottslighet och få en kriminell identitet och på så sätt blir det svårare för dem att lämna brottets bana. De vuxna fångar som finns i fängelset blir idoler och förebilder för de dömda ungdomarna som därmed inte skaffar sig några andra typer av förebilder och hjältar.

Att sänka straffmyndighetsåldern som den ärkekonservativa Maria Abrahamsson föreslår i en ledarartikel i GP är därför helt enkelt kontraproduktivt. Det ökar i själva verket brottsligheten.

Dessutom utgår Abrahamsson från en falsk verklighetsbild. Ungdomsbrottsligheten i Sverige är troligen lägre än den nånsin varit. Det som framförallt minskat kraftigt är de allvarliga våldsbrotten. Att ungdomar idag begår våldsbrott är mycket ovanligt. Att Sverige skulle plågas av våldsbrott  som ungdomar begår är helt enkelt inte sant. Maria Abrahamsson hittar på ett problem som inte finns. Dessutom vill hon göra det värre.

Läs mer:

Den minskande ungdomsbrottsligheten
Ungdomsbrottslighet och ungdomsgäng ett allt mindre problem

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!