Skottlossning i Umeå – en död

Sent på onsdagskvällen, strax före klockan 23, larmades polisen i Umeå om att skott hörts i stadsdelen Östra Ersboda. När polisen anlände till platsen en död man och flera skadade personer, några av dem allvarligt skadade enligt de första uppgifterna som polisen spred om fallet.

Minst åtta polisbilar kallades till platsen efter larmet och enligt vittnen var ett helt kvarter avspärrat i Östra Ersboda och boende i området hindrades från att köra fram till sina bostäder. Hundpatruller söker av området. Det avspärrade området var vid Hinkgränd.

En person anhölls på torsdagsmorgonen som skäligen misstänkt för mord och mordförsök. Misstankarna mot honom är svaga enligt uppgifter i media.

Polisen misstänker att det hela handlar om en uppgörelse mellan kriminella personer. Något som är ovanligt i Umeå och enligt vissa poliser är uppgörelsen den första kända i Umeå:

Polisen arbetar efter teorin att skottlossningen var en uppgörelse i den undre världen. De inblandade är kända av polisen sedan tidigare, men Peder Jonsson vill inte gå in på detaljer om ålder eller vilka de är.

– Det är ju någon form av uppgörelse, det finns i varje fall en hel del som pekar i den riktningen och det är en av de saker vi tittar på i utredningen. Om det har varit en fara för andra än de inblandade vågar jag inte ha någon uppfattning om just nu, säger Peder Jonsson till P4 Västerbotten på torsdagsmorgonen.

Peder Jonsson konstaterar att skottlossning av den här typen är en extraordinär händelse i Umeå.

– Jag kan inte påminna mig under mina år att jag varit med om något liknande, säger Peder Jonsson till TT.

Uppgifterna från polisen om att det skulle var en helt unik händelse i Umeå förefaller något felaktiga. Det är i verkligheten den tredje skjutningen som inträffat i Umeå under loppet av tre månader. I november hittades en man i 20-årsåldern skottskadad i Ålidhem och i december besköts en bil i samma område. Även de gångerna menade polisen att det handlade om en konflikt mellan kriminella.

Den skjutne heter enligt ännu obekräftade uppgifter Omar Abouaoun. Han bodde (om det nu är han som är skjuten) på Ostvägen inte så långt från platsen där skottlossningen ägde rum. Han har tidigare misstänkts för medhjälp till övergrepp i rättssak och skyddande av brottsling i samband med ett knivmord på Albin Berg Grundemark i ett studentrum på Pedagoggränd i Ålidhem, Umeå den 27 april 2018. Han frikändes.

Däremot dömdes Suleman Suleman som stod åtalad för själva mordet till fängelse i 17 år. De två skottskadade kan vara personer från Stockholm. Han förekom vid domen Suleman Suleman under 23 avsnitt i Rikspolisstyrelsens belastningsregister. Han har dömts för bl.a. narkotikabrottslighet och viss
våldsbrottslighet. Innan domen lagfördes han för ringa narkotikabrott som begicks i juni 2017 vilket medförde dagsböter och i december 2017 dömdes han till fängelse sex månader för ringa narkotikabrott, fem fall av stöld, häleri samt för narkotikabrott vilka brott samtliga begicks under år 2017. Suleman Suleman frigavs villkorligt från fängelsestraffet den 8 mars 2018 med två månader kvar på straffet.

Polisen har under dagen genomfört en razzia på Tunnelbackens studentområde i Ålidhem.

Det finns stor anledning att misstänka att de tidigare skjutningarna har koppling till mordet på den unge mannen i Östra Ersboda. En koppling till det tidigare mordet i Ålidhem är dock mer osäker och evrkar nog inte sannolik.

 

 

Advertisements