Propellermössorna och Västlänken

Det finns gott om argument för att Västlänken kanske inte är den allra bästa lösningen för en genomgående järnväg i Göteborg. En bättre lösning vore sannolikt en större ring som också omfattade en station på centrala Hisingen. Så kommer det nu inte att bli.

Västlänken kommer att byggas och vad kritikerna nu borde göra att är att fundera ut lämpliga åtgärder för att möjliggöra en utvidgning av västlänken där andra delar av Göteborg också kan inkluderas i ett pendeltågsnät. En framtida järnväg via Järnbrott till Mölndal? Järnväg från Kungsbacka till Särö och vidare till Göteborg? Utvidgning till Hisingen. Pendeltåg till Volvo Torslanda och Göteborg hamn. De kan också börja agera för att snabba på en ny järnväg till Borås via Landvetter flygplats liksom dubbelspår på Bohusbanan. Då skulle vi ha nytta av dem.

Istället framhärdar dess högintelligenta kritiker med att lägga fram alternativa planer och förslag utan några som helst förutsättningar att lyckas. Därmed förvandlas de till inget annat än obegripliga propellermössor. Eftersom de flesta av västlänkens högljudda kritiker också är födda på 1940-talet och därmed inte direkt är unga längre är det också lätt att betrakta dem som förvirrade och lätt dementa. Så är det naturligtvis inte men många unga människor tänker sannolikt så.

Det handlar om människor som hela sitt liv kunnat få exakt vad de velat ha, men nu så får det helt plötsligt inte det. Det handlar till stor del om ett gäng bortskämda människor som i många fall haft det lätt i livet. De har alla bil. När de nu inte får som de vill sparkar de bakut och förvandlar sig själva till propellermössor med förvirrade men genomtänkta förslag som dock inte har en end chans att bli förvekligade. De slösar bort sina kunskaper på meningslösheter. Dessutom kommer i stort sett ingen av alla dessa självutnämnda experter och superkunniga individer att vara i livet när Västlänken står klar. De som fortfarande lever då är i huvudsak för Västlänken eller bryr sig inte överhuvudtaget.

Västlänken kommer att byggas. Alternativ till Västlänken är dödfödda. Det är meningslöst att föreslå sånt. Kompletteringar till Västlänken är möjliga. Det är konstruktivt att föreslå sånt.

Advertisements