Demokrati före taktik med andrahandsval

Den grundläggande demokratiska principen är ”en person – en röst”. Det avspeglar folkstyrets grundbult att alla medborgare ska vara politiskt jämlika. Detta i enlighet med alla människors lika värde.

Men fyraprocentsspärren som utestänger små minoritetspartier och deras väljare bryter mot denna demokratiska överideologi.

Detta ger även upphov till taktikröstning. Istället för att rösta på det parti man vill ska styra landet, röstar vissa taktiskt på ett närliggande parti för att rädda det kvar i riksdagen.

Det finns en lösning som ger alla en lika röst, och som samtidigt tar bort problemet med taktikröstning: Inför rätt till andrahandsval!

På valsedeln kan det helt enkelt finnas en ruta märkt ”andrahandsval”. Där kan en skriva in vilket parti man vill lägga sin röst på om ens förstahandsval inte når upp till fyraprocentsgränsen.

Det blir något mer omständligt eftersom alla valsedlar från partier under fyra procent måste räknas om. Men man vinner i demokrati eftersom alla kan rösta enligt sin åsikt istället för taktiskt.

Framförallt vinner man demokratiskt genom att allas röster räknas. Alla får göra sig hörda. Vi lever på allvar upp till principen ”en person – en röst”!

Hans Norebrink, 69, röstmottagare, vårdarbetare
(valobservatör i El Salvador och Bolivia)

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!