Omfattande tillslag mot illegal tobaksförsäljning

Ekobrottsmyndigheten har under den gångna veckan genomfört ett större tillslag i Uppsala, Stockholm och Söderköping. Totalt deltog omkring 30 poliser och annan personal från EBM vid tillslaget. Tre personer har häktats vid Uppsala tingsrätt misstänkta för grova skatte- och bokföringsbrott genom handel med stora mängder oskattad löstobak under åren 2015 och 2018 – alla tre nekar till brott.

– Vi misstänker att verksamheten har omsatt omkring 65 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter, säger Lotta Boo, förundersökningsledare och vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Tillslaget är resultatet av några månaders kartläggning och sker i samverkan med andra myndigheter såsom Polismyndigheten, Skatteverket, m.fl.

– Det genomfördes husrannsakningar vid sju olika platser i samband med tillslaget och arbetet med att analysera innehållet i de beslag som gjordes pågår fortfarande. Det handlar om telefoner och datorer till exempel, säger Lotta Boo.

Verksamheten misstänks ha fungerat som en grossisthandel där huvudmännens personal har packat om tobaken och sedan sålt produkten till en detaljist som sedan i sin tur sålt vidare i oförändrat skick till slutkund.

Punktskattebrott, som årligen uppgår till miljardbelopp i skattebortfall, är en av Ekobrottsmyndighetens prioriterade brottstyper. Utöver tobak gäller punktskatter också för alkohol och energivaror såsom olja och drivmedel.

– Det här är en brottslighet som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att störa och slå ut. Drivkrafterna bakom brotten är de enorma brottsvinsterna som kan jämföras med narkotikahandel, samtidigt som upptäcktsrisken och straffsatserna är betydligt lägre, säger Lotta Boo.

Det aktuella ärendet har initierats av bland annat Ekobrottsmyndigheten utredningsverksamhet och Skatteverket. Förundersökningen har pågått en längre tid.

– Det är viktigt att komma ihåg att den här typen av brottslighet bedrivs ofta i syfte att finansiera annan, grövre brottslighet. Den som köper ett paket cigg eller en stock snus för ungefär halva priset bör tänka sig för. Risken med den prisbilden är att tobaksskatten inte har betalats och köparen göder därmed grov ekonomisk brottslighet, säger Lotta Boo.

Påståendet från Lotta Boo i det sista citatet om varför illegal försäljning av tobak sker är naturligtvis befängt. Illegal försäljning av tobak bedrivs för att tjäna pengar (vilket hon också säger i ett tidigare citat) på ett mer riskfritt sätt än knarkhandel. Inte för att skaffa pengar till att köpa knark eller förbereda bankrån. Däremot kan det ibland vara samma kriminella personer som tjänar pengar på både cigaretter och narkotika.

Advertisements