Åtal för mord på Lidingö

Åklagaren har i dag väckt åtal mot sju personer misstänkta för inblandning i en händelse den 5 juni 2018 då Lennart Bergsten sköts till döds utanför sin bostad på Lidingö. Samtliga sju misstänkta är häktade. De åtalas nu för mord, medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

De åtalade är mellan 17 och 22 år. Samtliga utom en har har sin hemvist i Stockholmsområdet, men ingen av dem har anknytning till Lidingö. Den som inte är från Stockholm är en 22-åring från Örebro.

Åtalet väcks vid Göteborgs tingsrätt, för att samordnas med ett mål som pågår där. Två av dem som i dag åtalas misstänkta för mord står redan åtalade vid Göteborgs tingsrätt för ett mord som ägde rum i Guldheden i april 2018 samt förberedelse till mord. Sebastian Makonnen är åtalad för både mord och förberedelse till mord och Sebastian Asaba är åtalad för förberedelse till mord i samband med brotten i Göteborg.

När det gäller Lidingö är Sebastian Makonnen, Sebastian Asaba, Mike Berg, Pedram Fakhimi och Hrayr Megerdijian åtalade för mord och Ellinor Ayou och Lisa Pettersson är åtalade för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Sebastian Asaba är också åtalad för grovt vapenbrott. I likhet med mordet på Guldheden är alltså ett par unga kvinnor också åtalade för mordet på Lidingö.

Mordet på Lidingö antas i likhet med mordet i Guldheden och det planerade mordet i Göteborg var ett beställningsmord. Vem som är beställare är oklart men mordet på Lidingö har koppling till en konflikt mellan ett fastighetsföretag, Prime Living och en byggfirma, Mälarvikens Tak och Bygg AB (MVTB).

– Förundersökningen och åtalet om mordet på Lidingö är resultatet av ett omfattande utredningsarbete där telefonanalyser, spaningsiakttagelser, tekniska undersökningar och vittnesiakttagelser har varit av avgörande betydelse för de slutsatser som slutligen har kunnat dras och som resulterat i åtalet avseende mord, säger förundersökningsledare kammaråklagare Sara Norling, i ett pressmeddelande.

Skjutningen på Lidingö har också koppling till två mordbränder/explosioner på Orust.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!