Varför gör dom på detta viset????

Sedan några veckar tillbaka  nås vi dagligen av nyhetsinslag, notiser eller artiklar som beskriver den pågående hamnkonflikten, dock sällan med någon djupare beskrivning eller analys.

Men vad är det som händer egentligen och varför?

Varför finns det ett så stort motstånd från arbetsgivarsidan, Sveriges Hamnar, att teckna avtal med båda de stora förbunden som organiserar hamnarbetare, Hamnarbetarförbundet och Transportarbetarförbundet. Motstånd att teckna avtal som motsvarar varandra?
Varför? Varför?

För att försöka påverka detta har Hamnarbetarförbundet varslat om punktstrejker om totalt 62 timmar. Då möts de av arbetsgivarens lockouter om 393 timmar. Varför denna upptrappning som måste slå hårt mot verksamheten i landets hamnar, måste vara kostsamt?

Varför gör dom på detta viset, varför går inte arbetsgivaren med på deras krav? Anser dom det svårt eller omöjligt att ha avtal med och därmed förhandla med två organisationer?
Behöver dom kanske hjälp med att hitta goda sådana exempel?

Kanske kan jag hjälpa till? Jag har i 40 år arbetat inom utbildningssektorn. Under dessa år har jag arbetat som lärare i förskolan, har haft uppdrag som facklig företrädare och arbetat i många år som chef.

I alla dessa roller så har jag mer eller mindre aktivt förhållit mig till de två lärarorganisationerna som båda har kollektivavtal, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. I den fackliga rollen samarbetade vi ofta, som chef förhandlade jag med båda. Detta har aldrig varit några problem utan gått alldeles utmärkt!

Och – Kan vi så kan ni!

Marita Lindman, tidigare publicerat i en något kortare och censurerad version som insändare i GP

Advertisements