Den obildade ledarskribenten som inte vet vad antisemitism är

Ledarskribenterna på GP är med vissa undantag samling osannolika individer som ständigt uttrycker rasistiska tankegångar och sympati för fascister. De sprider lögnaktig propaganda och falska nyheter. Ibland verkar det som de vore ointelligenta men så kan det naturligtvis inte vara. Men obildade är de nog. För alternativet är att de medvetet sprider falska nyheter och lögner.

En av dessa ledarskribenter är Håkan Boström. I en i huvudsak helt okej krönika på ledarsidan visar han upp sin bristande bildning. Kritik av Israel är nämligen inte i sig själv antisemitism. Men det påstår Håkan Boström. Antingen ljuger han med flit i propagandasyfte eller så är han helt enkelt bara obildad. Antisemitism är hat mot judar och definieras enligt Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter på följande sätt:

Antisemitism är en viss uppfattning om judar, som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska uttryck för antisemitism riktas mot judar eller icke-judar och/eller deras egendom, mot judiska gruppers institutioner samt religiösa byggnader och platser.

Kritik av Israel är just kritik av staten Israel, inte en kritik av judar som personer eller folk, inte av judendom som religion. Det är inte antisemitism per definition. Inte ens kritik av judendom som religion, judar som personer eller judar som folk är med nödvändighet antisemitism.

Både kritik av Israel och kritik av judendom, judar som folk eller en jude som person kan naturligtvis vara antisemitism. Men det måste inte vara det. Att i en satirteckning utmåla USA som döden (liemannen) och staten Israel som dödens hantlangare (lien) är och kan inte i någon bemärkelse anses vara antisemitism. Det är enbart en kritik av Israel och USA. Kanske lite osmaklig, men det bör ju vara tillåtet när det handlar om satir.

Advertisements