Falska påståenden om knark argument för kameraövervakning

I stora delar av centrala Göteborg tänker polisen sätta upp övervakningskameror. Det viktigaste argumentet för detta är att de menar att knarklangningen i centrala Göteborg ökat. Det är ett falskt påstående. En lögn. Inte sant.

Det finns inga som helst belägg för att narkotikaförsäljningen kring Nordstan ökat vilket polisen påstår. Däremot har den flyttat från Kanaltorget och Spannmålsgatan till området kring Brunnsparken. Att antalet som polisen griper för narkotikabrott och därmed också antalet anmälda narkotikabrott ökat beror enbart på att polisen ökat sina personkontroller vad det gäller misstänkta narkotikabrott. Det säger ingenting om narkotikabrottsligheten. Undersökningar som Nationella Trygghetsundersökningen (NTU), Skolungdomsundersökningen och CAN:s drogvaneundersökning visar tydligt att det inte finns någon ökad narkotikabrottslighet. Övervakning påverkar dock narkotikabrotten. Men den minskar inte utan bara flyttar på sig (som i Bergsjön). Inte heller antalet personer som grips, anmäls och åtalas ökar. Med tanke på att kameraövervakning har många andra nackdelar så är det alltså en helt meningslös åtgärd med framförallt negativa effekter.

Ett annat skäl till att polisen tänker sätta upp övervakningskameror är att de vill komma åt våld. Nu visar vetenskapen tydligt att övervakningskameror inte påverkar våldsbrotten överhuvudtaget. Så också i den aspekten är det en helt meningslös åtgärd utan någon som helst vinst eller fördel. Generellt har dock våldsbrottsligheten länge minskat i samhället. Det beror sannolikt framförallt på att ungdomar dricker allt mindre alkohol.

Till slut har vid då frågan om övervakningskameror hjälper polisen att klara upp brott. Knappast. Uppklarningsprocenten i Storbritannien skiljer sig inte från den i Sverige. Inte brottslighetens nivå heller. Detta trots att Storbritannien har övervakningskameror i stort sett överallt. Polisen arbete förändras dock och utredningsarbete blir mindre tankearbete och mer jagande av kamerabilder. Jag är tveksam till om det är en bar utveckling.

Kameraövervakning har flera negativa effekter vad det gäller personlig integritet, frihet och demokrati. De positiva effekterna är mycket begränsade och de flesta fall helt obefintliga. Det finns faktiskt egentligen inga argument för kameraövervakning.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!