Mord i Uppsala kopplat till illegal tobakshandel?

En man i 60-årsåldern han sköts till döds på Stålgatan i Slavsta Uppsala på lördagskvällen. Han verkar ha skjutits utan för sin bostad i ett hyresradhus. Larmen om skjutningen kom till polisen vid 11-tiden på kvällen. När polisen anlände till platsen anträffades en man i 60-årsåldern svårt skottskadad. Mannen som identifierats som den 58-årige Rahim Abbas Al Shakarchi fördes med ambulans till Akademiska Sjukhuset där han dödförklarades.

Att mannen är i 60-årsåldern innebär att en koppling till gatugäng och knarkaffärer inte känns rimlig. Däremot skulle en koppling till den illegala tobakshandel inte vara märklig. Rahim Abbas Al Shakarchi har tidigare dömts för olovlig hantering av skattepliktiga varor. Sannolikt handlar det om olaglig försäljning av tobak.

I slutet av januari/början av februari i år genomförde polisen en razzia mot illegal tobakshandel i Uppsala, Stockholm och Söderköping. Tre personer häktades som misstänkta för grova skatte- och bokföringsbrott. Alla förnekar brott. Verksamheten ska enligt åklagare och polis ha omsatt 65 miljoner kronor och varit en slags grossistverksamhet. De tre misstänkta huvudmännens personal har packat om tobaken och sedan sålt produkten till en detaljist som sedan i sin tur sålt vidare i oförändrat skick till slutkund.

Vid samma tid genomfördes också tillslag mot tobakshandlare i förorter på Järvafältet i norra Stockholm. Bland de förorter som finns där märks Rinkeby, Tensta, Husby och Kista. Tillslagen genomfördes av polisen tillsammans med Tullverket, Skatteverket och Arbetsmiljöverket ett tiotal butiker och restauranger där de misstänkte olika slags fusk och kriminalitet. Skatteverket hittade brister i kontanthanteringen på flera av ställena, till exempel växelkassor som inte stämde. Det fanns också personal som inte var dokumenterad i personalliggaren vilket tyder på svart arbetskraft.

Arbetsmiljöverket hittade säkerhetsbrister som blockerade nödutgångar och dåligt hanterad el, vilket kan innebära fara för andra människor om det är bostäder i samma byggnad. Kronofogden fanns tillgänglig på telefon för att kontrollera om misstänkta personer hade skulder. Polisen och tullverket hittade illegal tobak.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!