Gänganknutna personer arbetar med säkerhet på Arlanda

På Arlanda flygplats arbetar ett flertal personer som är fullvärdiga medlemmar i eller har indirekta kopplingar till Hells Angels. Även personer med kopplingar till andra kriminella nätverk som Märstanätverket, Husbynätverket och nätverk Tyson arbetar på flygpatsen. De kan röra sig fritt innanför säkerhetskontrollen. De arbetar med passkontroll, säkerhetskontroll, på landningsbanan, med lastning och bagageröntgen. Detta enligt en hemlig rapport om säkerheten på flygplatsen som Expressen kommit över.

Dessutom har det tidigare avslöjats att tre uzbekiska medborgare utan uppehållstillstånd städat på polisstationen på Arlanda. En av uzbekerna har också varit byggjobbare på polishögskolan.

Genom att personer med koppling till kriminalitet arbetar med säkerheten på flygplatsen är det stor risk för att dessa personer släpper igenom misstänkta personer, föremål, droger och stora mängder kontanter utan åtgärd och sådant beskrivs också i rapporten:

Enligt polisen kan dessa personer vara så kallade möjliggörare som i säkerhetskontrollen kan låta föremål passera obemärkt genom röntgen, antingen mot betalning eller under tvång.

Det finns exempel från Arlanda på hur kontantbärare åkt fast i säkerhetskontrollen eller har passerat med stora mängder kontanter, vilket kan indikera att möjliggörare funnits eller förväntats.

I rapporten beskrivs ett fall där en anställd utgör en del i ”mycket välorganiserad smuggling av gods i resväskor och paket”.

Medlemmar av Hells Angels har exempelvis vid ett tillfälle beställt 30 kilo kokain från Colombia till Arlanda. De ansvariga för detta åkte dock fast.

I september 2018 gjordes ett inbrott i en lagerlokal fylld med nya mobiltelefoner på Arlanda. Den gången fick brottslingarna hjälp från insidan att ta sig in genom två låsta grindar. 2015 drabbades Arlanda av en våg av bagagestölder. Även innan 2015 förekom det kriminella på insidan på den stora flygplatsen, exempelvis var hjälp från insidan nödvändig vid det stora Arlandarånet år 2002.

I december 2018 framkom det att en anställd vid passkontrollen gjort olagliga sökningar i polisregistret. Hon sökte bland annat på två kriminellt belastade personer som sedan mördades. Polisens utredning tydde på att hon sålt uppgifterna vidare men det gick inte att bevisa. Hon fick därför bara villkorlig dom.

Förra året läckte en hemlig Schengenrapport som var gjord på uppdrag av EU-kommissionen ut. Den  underkände svenska gränskontroller, främst Arlandas.

Det är uppenbart att de privata (Securitas, Nokas etc) och statliga företag (Swedavia) som sköter säkerhetskontroller och annat arbete på flygplatsen inte genomför ordentliga kontroller av sina anställda innan de anställs. Sådant kostar pengar och tar tid. Det påverkar vinsten. Existerande upphandlingsförfaranden leder till att det bolag som kommer med lägst anbud får jobbet (vid ett tillfälle vann exempelvis bemmanningsföretaget Proffice en upphandling). Då får bolagen pressade marginaler och behöver spar in. De sparar uppenbarligen in på kontrollen av de som de ska anställa. Privatiseringarna och upphandlingssystemen leder så till ökad risk för brott.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!