Återvändande IS-medlemmar är inget stort problem

Enligt Säpo har 300 svenskar åkt ner till för att strida. Det finns inga som helst belägg för den siffran. Troligen handlar det om färre personer än så. En del av dem ha stridit för IS, en del för andra islamistiska grupper med anknytning till Al-Qaida såsom den organisation som kallats Nusrahfronten. En del har stridit med regeringstrogna miliser och åter andra med kurderna.

Ungefär 150 av de personer som åkt ner har enligt Säpo återvänt till Sverige. Denna siffra stämmer antagligen bättre. Ingen av dem har varit något som helst problem när de återvänt. Inget terroristdåd har utförts av någon av dem. Cirka 50 personer med ursprung i Sverige uppges ha dödats i strid. Kvar är kanske nåt tiotal eller kanska bara några enstaka. Är de i frihet och svenska medborgare kan de återvända hit, men de kommer sannolikt inte att få nån som helst hjälp av den svenska staten. Svenskar i utlandet brukar inte få det utan de får ta sig hem själva. Det handla rom ett fåtal personer som kommer att göra det eller som vill göra det.

Ingen kommer heller att bry sig om de som sitter fängslade. Är de svenska medborgare kommer regeringen kanske så småningom att kolla hur de har det i sitt fängelse, men mer än så blir det sannolikt inte. De kommer sannolikt aldrig att komma tillbaks.

För de som inte är svenska medborgare är det uppenbart att de inte kommer att kunna komma tillbaks till Sverige.

Personer som bevisligen begått brott under kriget i Syrien kan ställas inför rätta. Så har också skett i enstaka fall. Precis som när det gällde personer som stred i inbördeskriget i Jugoslavien.

Återvändande personer från Syrien-kriget är faktiskt inget reellt problem. Det är ett inbillat problem. De flesta har redan återvänt och det har visat sig att de inte är nåt problem ur politisk synpunkt. Ingen av dem har begått nåt terroristdåd eller i övrigt utmärkt sig. En del av dem har dock personliga problem och ägnar sig åt kriminalitet. De flesta av dem återvände för länge sen, under åren 2012-2016. Mycket få har återvänt senare än 2016. Av de som är kvar i Syrien kommer så få att återvända att det inte på något sätt är att betrakta som ett problem. Det finns därför ingen som helst anledning att ändra lagar eller vidta några speciella åtgärder på grund av dem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!