Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank

Chefsåklagare Thomas Langrot på Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten har i dag beslutat att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Misstankarna grundar sig i huvudsak på de uppgifter som framkommit med anledning av Dagens Nyheters artikel i dag om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan.

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, säger Thomas Langrot i ett pressmeddelade. I nuläget vill han inte ge några ytterligare kommentarer.

Det är alltså inte penningtvätt i sig som undersöks, inte heller kopplingar till mord och mutor. Utan det som utreds som ett eventuellt brott är att Swedbanks ledning informerat de stora aktieägarna om den kommande penningstvättsnyheten. Något som gjort det möjligt för dess att sälja aktier innan börsnedgången.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!