Sossarna föreslår odemokratiska och reaktionära lagar

Genom Mikael Damberg, svensk inrikesminister, har den svenska sosseregeringen föreslagit odemokratiska och reaktionära lagar som i praktiken vill göra vissa åsikter olagliga. Att åsikter i verkligheten inte kan förbjudas är nog alla överens om, men ändå vill regeringen ha en sådan lagstiftning.

Det Mikael Damberg konkret föreslår är att allt samröre med organisationer som betraktas som terrorister ska vara olagligt. En sådan lagstiftning hade omöjliggjort möten med ANC under befrielsekampen i Sydafrika och naturligtvis hade allt penningstöd också varit olagligt. Stödet till FNL i Vietnam hade också varit olagligt. Den här typen av lagstiftning är ett uppenbart hot mot föreningsfrihet och demokrati.

Vilka organisationer som betraktas som terrorister är helt godtyckligt och väldigt olika i olika länder. Det betyder att den lagstiftning som Damberg vill införa kommer att kunna bli ett mycket obehagligt redskap i händerna på extremistregeringar av olika slag. En sådan regering kan bara rätt av bestämma att en organisation ska betraktas som terrorister och därefter fängsla alla som haft samröre med dem.

Det blir i praktiken en lag om åsiktsförbud. Det blir en lag som slår hårt mot alla som vill förändra samhället. En odemokratisk och reaktionär lagstiftning som riskerar att äventyra viktiga delar i det samhälle vi byggt upp. Föreningsfriheten, organisationsfriheten, demonstrationsfriheten, åsiktsfriheten med mera. Det som utgör själva grunden för demokratin.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!