Arbetaren får allt om bakfoten när det gäller fisket i Senegal

Det är inte storskaligt fiske som utarmat Senegals fiskevatten eller som gör att delar av befolkningen som traditionellt levt på fiske inte längre kan leva på fisket. Storskaligt fiske står för cirka 10% av fisket i Senegal medan småskaligt fiske står för 90%. Att en tiondel av fisket (mätt i landad mängd fisk) skulle stå för allt överfiske är helt enkelt inte möjligt. Speciellt som dessa båtar inte fiskar samma arter som det småkaliga fisket och dessutom långt från land.

Problemet är istället det vanliga. Oreglerat och okontrollerat småskaligt fiske som leder till överfiske. Det är helt enkelt för många människor som försöker leva på fiske och de fiskar för mycket. Det har hänt i hela världen nån gång. I Nordsjön på 1970-talet, runt Island innan dess. I Östersjön på 1980-talet. Utanför Peru på 1970-talet. Utanför den nordamerikanska atlantkusten när torsken försvann. Allt orsakat av vad vi idag skulle kalla småskaligt fiske. Allmänningens tragedi brukar det kallas.

Tidningen Arbetaren och dess journalister Hanna Strid och Sophie Bordenave begriper inte frågan de skriver om. De har missuppfattat i stort sett allt och den sådan inställning som de och de kustnära småskaliga yrkesfiskarna i Senegal ger uttryck för kommer att gör situationen än värre. För det är det småskaliga fiske som står för överfisket i Senegal. De småskaliga yrkesfiskarna undanröjer grunden för sit eget sätt att leva.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!