Tre häktade för skjutning mot krog i Jönköping

Tingsrätten i Jönköping höll i onsdags häktningsförhandlingar mot fem män misstänkta för inblandning i skottlossningen i centrala Jönköping natten mot den 24 februari 2019. Åklagaren beslutade på förmiddagen att häva anhållningsbeslutet beträffande en sjätte man varför en häktningsförhandling ställdes in när det gäller honom. Ytterligare två personer är eller har varit anhållna.

Två män har häktats på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. En man har häktats såsom skäligen misstänkt för medhjälp till försök till mord. Två män häktades inte utan försattes på fri fot av tingsrätten.

Åklagaren har getts tillstånd till att meddela de häktade restriktioner. Åtal ska vara väckt senast den 13 mars 2019 kl. 11:00 beträffande de som är häktade såsom på sannolika skäl misstänkta för försök till mord.

Klockan halv tre på natten mot den 24 februari fick polisen larm om en misstänkt skottlossning mot en restaurang i centrala Jönköping. Restaurangen som var Harrys stängde vid 02-tiden och ingen person kom till skada vid skjutningen. Troligen väntade skyttarna på att personal, chef eller ägare skulle komma ut lokalen och sköt sedan mot några av dessa personer. Sannolikt är orsaken till skjutningen ett tidigare bråk vid ett Black Jack-bord på nattklubben ifråga.

Fyra personer greps strax efter skjutningen i en bil som var på väg från platsen. De övriga fyra greps och anhölls senare. De sex som begärdes häktade var Aziz Babayigit, Kamal Ez-Eddine, Sobhei Ez-Eddine, Sargon Kanoun, Besir El Zen och Evan Samo. Den förstnämnde tycks vara hemmahörande i  Tynnered i västra Göteborg. Det finns kopplingar mellan bröderna Ez-Eddine och personer i Landvetter. Det handlar om personer från samma släkt som bröderna som driver företag ihop med en släkting till Aziz Babayigit. Dessa två har också kopplingar till Tynnered.

Flera av de som begärdes häktade är dömda för brott. Den en gång lovande fotbollstalangen Sargon Kanoun är dömd för våldtäkt, sexuellt ofredande och olovlig körning. Kamal Ez-Eddine är dömd frö misshandel i samband med en fotbollsmatch då han också fick en avstängning på två år. Även hans bror Josef Ez-Edinne dömdes vid samma tillfälle, Besir El Zen och Evan Samo förekommer i Lexbase så de är dömda för brott tidigare.

Vilka tre som blev häktade är ännu inte känt. Även de som är frisläppta kan dock fortsatt vara misstänkta för brott. De som är häktade är utan tvekan misstänkta för brott, försök till mord. Om de är eller kan bevisas vara skyldiga är däremot mera oklart. Men en kommande rättegång kommer att visa om så är fallet.

Advertisements