Djurrätt och kopplingen till högerextremism

Det har nyligen avslöjats att ett förlag, Back to Being, som ger ut djurrättsböcker ägs av en aktiv nazist vid namn Per Hellman. Avslöjandet gjordes av Antifascistisk aktion (AFA) och har bekräftats av andra källor. Den nazistiske förlagschefen menar att djurrätt och nazism går hand i hand. Den avslöjade kopplingen mellan nazism och djurrätt är långt ifrån den enda.

I Göteborgs-Postens omfattande granskning av djurrättsrörelsen och djurrättsaktivister avslöjades tydligt att nån enstaka av de mest aktiva är rasister och högerextremister. En mycket aktiv 45-årig kvinna från Stocholm som är aktiv i Djurfront, Hunt Saboteurs och Djurrättsalliansen har dömts för ofredande och olaga hot, efter att ha hotat grannar. I domen uppges att hon skrikit ”jävla muslimfitta”, ”blattejävel”, ”svartskalle” samt att hon skulle ”plocka” dem.

Det är heller inte ovanligt i andra länder att fascister och högerextremister engagerar sig i djurrättsrörelsen och det finns också en historisk koppling mellan veganism, vegetarianism, djurrätt och fascism.

De flesta aktiva i djurrättskretsar i Sverige kan dock inte sägas ha koppling till extremhöger och nazism. Det finns i GP:s granskning personer med koppling till mindre vänsterpartier liskom personer som varit eller är aktiva i Feministiskt Initiativ. Att några inom djurrättsrörelsen har fascist, rasist och nazistkopplingar är dock inte ett dugg förvånande. De flesta veganer och vegetarianer har naturligtvis inte heller nån koppling till fascism, högerextremism och nazism.

Att högerextremister kan vara veganer, vegetarianer och djurrättsaktivister är dock inte ett dugg förvånande. Kopplingen är urgammal och välbelagd i historien. Därför är det oroande att en aktiv djurrättsaktivist, Stefan Andersson, som uttalar sig i tidningen Syre, förnekar att det finns kopplingar. Genom att förneka en existerande verklighet omöjliggör han åtgärder mot fascism och nazism i djurrättsrörelsen. Det som inte anses finnas kan inte bekämpas. I verkligheten finns det dock en tydlig koppling mellan nazism, fascism, högerextremism och djurrätt. Att förneka det är inte en vettig hållning.

Och varför gör Syre reklam för böckerna från nazistens förlag? Verkligen märkligt.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!