Kvinnor och barn utgör inget säkerhetshot

Ett antal kvinnor från Sverige som sökt sig till en högerextrema religiösa sekten Islamiska staten sitter nu fängslade i Syrien. Några av dem vill återvända till Sverige med sina barn. Detta har fått en lång rad människor i Sverige att tappa koncepterna och kontrollerna. Däribland en halvan av komikerduon Magnus & Magnus. Två människor som är så rädda för allt som har med islam och sekter att göra att de oftast är helt omdömeslösa. Det värst är att de kallas terroristexperter. Nu har alltså en av dem, Magnus Ranstorp, beslutat att kvinnorna i den syriska fångenskapen är jättefarliga. De är de naturligtvis inte, men media hakar på ändå. Och Ranstorp yrar vidare.

För att en person som hamnat i en sekt ska lämna sekten krävs ofta drastiska metoder. Personerna måste ibland skiljas från sketen genom att bli bortförda. Så går det att göra med minderåriga och det har skett många gånger i olika sekter där de minderåriga haft föräldrar utanför sekten. Så går det inte att göra med vuxna, där krävs det frivillighet. Men ett första led i att en sådan person lämnar en sekt är att skilja den från sekten. När det gäller fängslade personer i Syrien kan de avskiljas från sekten genom att flyttas därifrån. Det finns naturligtvis ingen garanti för att den aktuella personen skulle lämna sketen bara för att den kom hem till Sverige, men chanserna för det ökar radikalt i jämförelse med om personen blir kvar i Syrien.

De kvinnor det rör sig om har inte begått några brott för det är inget brott att bli förälskad i en religiös kriminell och högerextrem knäppskalle. Dåligt omdöme är det dock så som jag ser det. Det är heller inget brott att ha religiösa, högerextrema idéer. Men bra är det naturligtvis inte och det är inte direkt något jag har sympatier för. Deras barn är naturligtvis totalt oskyldiga till allt. De har inget ansvar för föräldrarnas handlingar eller åsikter. De är absolut ingen säkerhetsrisk.

Läs mer:

Advertisements