Seger för Hamnarbetarförbundet

Hamnarbetarförbundet har till slut fått ett avtal som ger dem fullständiga fackliga rättigheter i alla Sveriges hamnar. De får lokal förhandlingsrätt för sina medlemmar, rätt att utse skyddsombud och kan arbeta på samma villkor som Transportarbetarförbundet.

Arbetsgivarna i hamnarna, organiserade i Transportföretagen/Sveriges Hamnar har gett upp sin fackföreningsfientliga linje där de försökt stoppa Hamnarbetarförbundet och deras rätt till avtal. Allt i det tidigare avtalsförslaget från arbetsgivarna som inskränkte Hamnarbetarförbundets fackliga rättigheter har strukits.

Hamnarbetarförbundet har till slut fått precis allt de begärt sen 1972 då förbundet grundades:

Anders Möller, vice ordförande i Hamnfyran, en del av Hamnarbetarförbundet, beskriver det tecknade avtalet som ”historiskt”

– Det här är vad generationen innan oss kämpat för sedan Hamnarbetarförbundet grundades och nu har vi fått det. Det är fantastiskt, säger han.

Den långdragna hamnkonflikten anses också från fackets sida förbi.

– Ja, nu har vi fått ett andrahandsavtal, med rätt till lokala förhandlingar och skyddsombud, och nu omfattas vi därför också av fredsplikt, vilket vi inte gjort förut, säger Anders Möller.

Ett kollektivavtal. En fullständig seger för Hamnarbetarförbundet och deras medlemmar.

Läs mer:

Advertisements