Lisa Magnusson på DN begriper ingenting om kamp, fack, klass och vänstern

Lisa Magnusson skriver ledare på DN. I samband med att Hamnarbetarförbundet krävde kollektivavtal blev hon sur för att folk var beredda att skänka pengar till hamnarbetarnas kamp för avtal. Hela hennes ledare bygger på att hon ingenting vet om fackliga rättigheter, fackföreningar, kollektivavtal och vad vänstern tycker. Frågan är varför en så okunnig människa tillåts skriva en ledare om ett område som hon är helt renons på kunskap om.

Det är riktigt att hamnarbetare tjänar genomsnittligt mer än vad arbetare rent generellt gör. men inte så mycket som Lisa Magnusson tror i sin ignoranta okunnighet. Men konflikten rörde inte vad hamnarbetarna tjänade utan den handlade om att de ville ha ett kollektivavtal. Något de krävt i nästan 50 år, sen 1972. Något arbetsgivarna alltid förvägrat dem. För att få ett kollektivavtal var hamnarbetarna nu beredda att gå ut i strejk efter att arbetsgivaren varslat om en jättelockout som skulle tvingar dem att arbeta fulltid men bara få betald för delar av tiden. En strejk var en ganska självklar reaktion i det läget.

Eftersom Hamnarbetarförbundet är en liten fackförening har de av naturliga skäl en liten strejkkassa. Detta visste naturligtvis arbetsgivaren om när de varslade om lockouten. De tänkte knäcka fackföreningen ekonomiskt. Därför var Hamnarbetarförbundet i stort behov av pengar för att kunna genomföra sin strejk som en del av sin kamp. En kamp som har stor betydelse för de flesta arbetargrupper. Hamnarbetarförbundet är ju i motsats till de LO- och TCO-anslutna fackföreningarna en verkligt medlemsstyrd och demokratisk organisation. Självklart fick en sådan fackförening stöd för sin betydelsefulla kamp från andra arbetare, fackföreningar och vänstermänniskor. Det handlade alltså inte om att ge stöd till enskilda hamnarbetare vilket Lisa Magnusson verkar tro utan att ge stöd till en kamp för fackliga rättigheter. Det verkar faktiskt om hon inte ens vet hur en strejk och en fackförening fungerar.

Om det rört sig om en likartad fackförening för undersköterskor som gått ut i strejk på liknande villkor och för samma sak hade de naturligtvis också fått samma stöd som hamnarbetarna. Men det förstår inte Lisa Magnusson som ju uppenbarligen saknar nästan all form av grundläggande kunskap om arbetare, arbetares villkor och vänstern. Vänstern har i alla tider drivit krav på kortare arbetstider och högre löner för undersköterskor och andra underbetalda arbetare. Men även det tycks lysa med sin frånvaro i Magnusson ignoranta hjärnvindlingar.

Lisa Magnusson gillar uppenbarligen inte solidaritet, inte fackföreningar och inte arbetare. Hon vet heller inget om fackföreningar, strejker, solidaritet och den svenska vänstern. Hennes ledare om hamnstrejken och hamnarbetare är en uppvisning i ignorans, okunskap och reaktionärt tänkande.

Läs också: Lisa Magnusson och den liberala avundsjukan

Advertisements