Man skjuten på Älvsjö station

Igår eftermiddag sköts en ung man i 20-årsåldern ihjäl på Älvsjö station i södra Stockholm. Flera larm om skottlossning kom in till polisen ungefär tio över 5 på eftermiddagen. Några ordningsvakter som var först på plats kunde bekräfta att en man skjutits inne på själva pendeltågsstationen i Älvsjö, närmare bestämt i biljetthallen. En kort stund efter att polisen anlände konstaterades att mannen avlidit på platsen.

Eftersom det pågår en båtmässa i Älvsjö för närvarande så var det många personer på platsen. Det betyder också många vittnen. Det ska ha skjutits 6-8 skott och skytten var enligt vittnen maskerad. Han hade dessutom gympabrallor på sig och fortsatte skjuta mot den dödade mannen när denne redan låg ner. Mordet bär alla kännetecken på en gängskjutning, men den skjutne som enligt ännu osäkra uppgifter ska vara en man vid namn Maytham Daffaie är inte känd för att tillhöra något kriminellt gäng. Han är tidigare dömd för brott, men inte för nåt gängrelaterat, då han som 15-åring dömdes för våldtäkt efter att ha haft sex med en 13-åring. Enligt Expressen och Aftonbladet ska också en annan man ha uppträtt märkligt utanför stationen. Denne man var lång och klädd i svart glansig jacka och mörka jeans.

I Expressen har nån hysterisk journalist, Fredrik Sjöshult, fått för sig att vem som helst kan träffas vid såna här skjutningar. Men det är uppenbarligen inte sant. Skjutningarna är riktade mot enskilda personer och verkar i de flesta fall kontrollerade även om de sker i offentliga miljöer. Så var fallet även denna gång. Faktum är att något sådant aldrig hänt i Sverige. För 10-20 år sen var skjutningar oftast mindre kontrollerade än idag och det var sannolikt farligare då med denna typ av skjutningar i offentliga miljöer. Att ta upp ett 35 år gammalt fall som Sjöshult också gör är knappast relevant i sammanhanget. De tre som sköts utanför spelcaféet i Malmö var inte heller vilka som helst och de var inte oskyldiga utan måltavlor såsom varande gängmedlemmar. Sjöshult artikel är oseriös och vilseledande.

Däremot har oskyldiga, dvs personer utan koppling till kriminalitet eller kriminella gäng och nätverk, blivit mördade vid flera tillfällen. Antingen för att mördarna förväxlat personen med den egentliga måltavlan eller för att personen befunnit sig på en plats eller i en bil där måltavlan befunnit sig. Det finns också exempel på att vittnen skjutits ihjäl. Men det har då också varit väldigt medvetna handlingar. Det finns heller inga belägg för att den skjutne var knuten till nåt kriminellt nätverk eller gäng som Expressenjournalisten påstår. Det är troligt att han var det, men inga belägg för att det är så. Sjöshult skrämmer bara upp folk  i onödan.

Advertisements