Sveriges fulaste hus – en rosthög i Malmö

Vinnare av Kasper Kalkon-priset 2019 är kvarteret Sofia i Malmö. En brun lådkonstruktion till rosthög som ritats av Tegnestuen Vandkunsten arkitekter för MKB Fastigheter AB. Kasper Kalkon-priset delas ut av Arkitekturupproret efter omröstning på facebook. Det är så att säga den arkitekturintresserade allmänhetens pris. Ofta är samma hus nominerade till Kasper Kalkon-priset som som till arkitektkårens eget pris om finaste hus, Kasper Salin-priset. Rosthögen i Malmö var dock inte nominerad till Kasper Salin-priset och så var detta år faktiskt inget av de hus som var nominerade till Kasper Kalkon-priset.

Kasper Salin-priset delades ut på Arkitekturgalan som medan Kasper Kalkon-priset delades ut på Kasper Kalkon-galan som både ägde rum igår. Vinnare av arkitekternas pris för finaste hus blev en betonglåda utslängd på ett gotländskt fält. Hamra Ateljébostad ritad av Anna Chavepayre. Faktiskt skitfult.

Förutom Kasper Kalkon-priset delades också ett pris för Sveriges finaste nybygge liksom en del andra mindre priser ut på Kasper Kalkon-galan. Pris för Sveriges finaste nyproduktion år 2018 fick ett hus i Norrtälje, Brf Sparven, ritat av Sweco Architects för Credentia.

På Arkitekturgalan delades också andra priser ut såsom Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset och Guldstolen som prisar ett inredningsprojekt. Kritikerpriset delades ut till mannen som inte besöker de platser han skriver om och som saknar sinne för väderstreck, Mark Isitt.

 

Advertisements