En person som redan dömts ska inte dömas igen

Örjan Ramberg heter mannen som för 20 år sen misshandlade sångerskan Josefin Nilsson. Han dömdes för det brottet. För 20 år sen. Han dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I hovrätten mildrades domen och han fick villkorlig dom.

Han ska inte och kan inte dömas igen. Vi kan tycka hans agerande var vedervärdigt, vi kan tycka han är vedervärdig. Men det ändrar ingenting när det gäller rättsskipningen. Han har dömts för sitt brott. Det finns ingen anledning att kräva ytterligare hämnd eller straff för hans vedervärdiga agerande för 20 år sen.

Det står naturligtvis var och en fritt om de vill arbeta ihop med Ramberg eller inte. Men varken hans arbetsgivare eller samhället ska medverka till att Ramberg straffas igen för ett brott han redan straffats för. Det är en helt vansinnig, och farlig, syn på rättvisa, brott och straff att kräva evighetsstraff för brott. Att en man misshandlar sin fru, sambo, fästmö etc i hemmet är inte heller en sak som någon ska eller ska kunna få sparken för. Även folk som begått brott har rätt till arbete. Även folk vi tycker är skitstövlar och svin har rätt till arbete. Jag vet inget om Örjan Ramberg så jag har ingen åsikt om hur han är som person. De handlingar han begick mot Nilsson och också dömts för tycker jag dock är vidriga. Men det är inte arbetsrelaterat. Beter sig någon på det sättet på arbetsplatsen är det däremot en annan sak. Sådant kan vara orsak till avsked.

Josefin Nilsson fick allvarliga skador. Hon började ta stora mängder smärtstillande medel. Morfinersättningsmedel som tramadol, oxikodon eller nåt liknande om jag förstått saken rätt (jag klarar inte att se hela filmen, den är för upprörande). De är beroendeframkallande och långvarig användning skapar i stort sett alltid ett missbruk. I USA har dessa smärtstillande tabletter skapat en missbruksvåg och mängder med dödsfall. Så många att det är en av USA:s vanligaste dödsorsaker. Allt tyder på att Nilsson blev missbrukare av smärtstillande medel och att det till slut innebar att hon avled. Örjan Ramberg är inte ansvarig för Josefin Nilssons död. Han är ansvarig för de skador, fysiska såväl som psykiska, som tycks ha lett till flera operationer och till slut till vad som verkar ha varit ett missbruk som ledde till hennes död. Enligt uppgifter i media ska han också ta misshandlat andra kvinnor. Om det är sant eller inte kan jag inte bedöma.

Ramberg verkar dock ha en något märklig inställning. Det enda han egentligen säger är att det skedde för 20 år sen och att det därför är ointressant idag. Det må vara sant, men en man med sjukdomsinsikt borde också sagt att det för för vidrigt gjort. Vedervärdigt gjort och att han ångrar sig djupt. På nåt sätt verkar det som Ramberg inte förändrats. Han kan ha gjort det. Men om det vet vi inget för han säger inget om det.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!