Misstänkt svindleri i Swedbank

Den 27 februari i år meddelade Ekobrottsmyndigheten (EBM) att en förundersökning mot Swedbank hade inletts gällande obehörigt röjande av insiderinformation. Den förundersökningen har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri. Förundersökningen leds av Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare. Idag har EBM och polisen också genomfört en razzia på Swedbanks huvudkontor.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat ett flertal offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019.

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, säger Thomas Langrot, i ett pressmeddelande. Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga.

Swedbank har medverkat vid dagens husrannsakan som nu har avslutats, säger Thomas Langrot.

Förundersökningen omfattar inte någon utredning om det har förekommit penningtvätt i Baltikum, utan enbart hur ledningen hanterat eventuell information om misstänkt penningtvätt till allmänheten och marknaden.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!