Det största våldsproblemet i Sverige finns inte i hemmen

Stina Svensson från Feministiskt Initiativ skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att det största problemet med våld finns i hemmen och inte på gatorna. Hon vet uppenbarligen inte vad hon pratar för påståendet är inte sant. Jag ska exemplifiera med två sorters våldsbrott, en sort där män är mer utsatta och en där kvinnor är mer utsatta.

Enligt Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) så var andelen som uppgav att de utsattes för misshandel under 2017 3,3 procent av befolkningen (16–84 år). Det var en lite större andel än 2016, då 3,1 procent utsattes. Under perioden 2006–2015 var trenden svagt nedåtgående med årliga variationer, men 2016 ökade andelen utsatta och den högre nivån noterades även för 2017. I och med de senaste två årens ökning är andelen utsatta nu tillbaka på ungefär samma nivå som 2006. Utsatthet för misshandel är vanligare bland män än kvinnor, och vanligast i åldersgruppen 16–19 år. Huvuddelen av misshandeln sker i offentliga miljöer med alkoholpåverkade förövare och offer. De flesta misshandlade är män och inte kvinnor. Av samtliga anmälda misshandelsbrott 2017 var 44 procent brott mot kvinnor/flickor och 56 procent mot män/pojkar.

Andelen som uppger att de utsattes för sexualbrott under 2017 var 6,4 procent av befolkningen (16–84 år). Det var en ökning jämfört med 2016, då andelen var 4,7 procent. Under perioden 2006–2012 låg andelen på en relativt stabil nivå. Därefter har det skett en ökning, vilken är särskilt tydlig från och med 2015. Utsatthet för sexualbrott är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män och skiljer sig tydligt mellan olika åldersgrupper. Bland såväl kvinnor som män är andelen störst i åldersgruppen 20–24 år, där 35,8 procent av kvinnorna jämfört med 4,7 procent av männen uppger att de utsattes under 2017.

Ökningen av anmälda sexualbrott gäller främst mindre allvarliga sexualbrott och beror sannolikt på det kraftigt ökade kunskapen, medvetenheten om och uppmärksamheten kring denna typ av brott vilket. 15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014). De flesta sexualbrott sker alltså i offentliga miljöer. Inte alls i hemmen som Stina Svensson påstår.

Stina Svenssons påstående om att våldsproblemen finns i hemmen är med andra ord genomfalskt.

  • 85 % av alla sexualbrott sker i offentliga miljöer.
  • Huvuddelen av misshandeln sker i offentliga miljöer

Även om Stina Svensson har fel i sitt grundpåstående är informationen om projektet Huskurage intressant och det är sannolikt en bra åtgärd. Men den råder inte bot på nån våldsproblematik då et bara adresserar en mindre del av allt våld, både när det gäller det ökande antalet anmälda sexualbrott och när det gäller det sen länge minskande antalet anmälda misshandelsbrott. Det är inte våld i hemmet som är det stora våldsproblemet i Sverige. 85% av alla barn har aldrig slagits av sina föräldrar. 75% av alla kvinnor har aldrig utsatts för våld från en man. Nästan alla män/pojkar har utsatts för våld från andra män/pojkar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!