Stampen Media till salu?

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet så är Göteborgs-Postens ägarföretag Stampen Media till salu. Huvudägare av Stampen Media är fortfarande familjen Hjörne trots att bolaget räddades undan konkurs med hjälp av en grupp stora investerare i Göteborg bestående av familjen Olssons Stena Finans AB och Provobis Holding AB som ägs av Rolf Lundström, Fabian Hielte, vd på anrika familjeföretaget Ernström & Co och gift med Peter Hjörnes systerdotter Harriet Cobbold Hielte, Lennart Hörling vars familj äger Nya Lidköpingstidningen (NLT) och riskkapitalisten Björn Savén via företaget Styviken Invest AS.

De som uppges vara intresserad av att köpa Stampen Media är Bonniers, norska Schibsted och danska JP/Politikens Hus. De tre största nordiska tidningskoncernerna med andra ord. Bonniers som nyligen köpte Mittmedia med en mängd tidningar kommer nog i slutändan inte vara aktuella som köpare då det skulle ge dem ett nästan totalt mediemonopol i Sverige. Schibsted äger redan Svenska Dagbladet och Aftonbladet så de är väl sannolikt en mer tänkbar köpare precis som JP/Politikens Hus. Det danska företaget har idag inga ägarintressen i den svensk dagstidningsbranschen.

De tidningar som Stampen Media äger är förutom Göteborgs-Posten också Hallands Nyheter, Hallandsposten, Ttela och Bohusläningen. Dessutom ingår tryckeriföretaget VTAB i företaget.

Företrädare för Stampen Media bekräftar att de för samtal med flera andra mediekoncerner men vill inte svara på en direkt fråga om en försäljning är på gång:

Martin Alsander, Stampen Medias styrelseordförande, vill inte kommentera försäljningsryktena, men bekräftar att det pågår samtal mellan Stampen och flera andra mediekoncerner.

– Vi för samtal med olika aktörer kring möjliga samarbeten och hur den svenska mediemarknaden bäst kan struktureras i framtiden. Det förs samtal mellan olika mediegrupper men hur det slutar är för tidigt att säga, säger han.

Är Stampen Media till salu?

– Det kan jag överhuvudtaget inte kommentera. Branschen har ett behov av att skapa nya konstellationer och vi vill gärna vara med i de samtalen, säger Martin Alsander.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!