Familjen Melkemichel – framgångsrik släkt i Södertälje

Familjen Melkemichel är en av de stora och framgångsrika syrianska släkterna i Södertälje. Tillsammans med familjer som Ataseven och Bisse utgör de en del av klanen Saido från Midyat i sydöstra Turkiet. En del i familjen Melkemichel bär fortfarande efternamnet Aslanoglu som familjen bar när de kom till Sverige. De flesta bytte har därefter bytt detta turkiska efternamnen till det syrianska Melkemichel.

Dessa familjer har sen lång tid tillbaka dominerat de den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och när andra utmanade dem bröt de sig ur och bildade en egen organisation, Det patriarkala ställföreträdarskapet. De har också haft stort inflytande över TV-kanalen och flera fotbollslag, däribland Syrianska FC i Södertälje.

Tomas Melkemichel är en aktiv företagare med suppleantpost i styrelsen för Negada Group Fastighets AB (Nebil Melkemichel ordinarie), Invest Södertälje NTB AB (Ibrahim Göksü ordinarie), Neda Invest AB (Neda Arbajande ordinarie) i Täby och ordinarie ledamot i Evora Invest AB (John Gabriel Melkemichel är suppleant) och Stockholm All Invest AB I Täby med Tomas Yildirim som suppleant. Den sistnämnde är för sin del suppleant i styrelsen för Täby Klippstuga och Barbershop AB där Neda Arbajande är ordinarie.

Tomas Yildirim är också ordinarie i styrelsen för Yildirim & Co AB och sannolik ägare med Rita Chamoun som suppleant. Han är också delägare i restaurangföretaget Old MC Lovi´s HB tillsammans med Souad Chahino. De flesta av de nämnda företagen finns i Södertälje.

Fastighetsbolag

John Gabriel Melkemichel är för sin del också verksam i flera fastighetsbolag. Däribland som suppleant i Södertälje Bostäder AB och dess moderbolag Bostället i Södertälje AB med Aydin Melkemichel som ordinarie ledamot i båda företagen. John Gabriel Melkemichel är också aktiv i Blåsippan 4 i Södertälje A tillsammans med Adnan Varli och Josef Varli (sannolikt son till Adnan).

Till slut äger han troligen JM Invest AB där han är ordinarie styrelseledamot med Yakup Melkemichel som suppleant. Yakup Melkemichel är också ordinarie styrelseledamot i frisörföretaget Natmas AB med Sami Ibrahim Sultan som suppleant samt delägare i Stuvsta Klippotek YMEV HB tillsammans med Elisabeth Varli. Dessutom är han ordinarie styrelseledamot i Jacmel Invest AB med Yevsef Melkemichel som suppleant.

Jacmel förefaller vara en förkortning av Jack Melkemichel som dock idag inte har någon känd koppling till bolaget. Han driver däremot Advokatfirman Melkemichel AB och är styrelsesuppleant i Advokatfirman Gripen AB.

Restauranger

Nebil Melkemichel är ordinarie styrelsemedlem i Negada Group AB (Tomas Melkemichel suppleant), Nedama AB (Daniel Melkemichel suppleant), liksom i restaurangföretagen Tamus AB (Majlis Tahan suppleant) och Forno Italiano i Pershagen AB. I detta sistnämnda bolaget  är ovan nämnde Neda Arbajande suppleant. Dessutom är han ordinarie ledamot i Telje Redovisning AB med Ninos Haffo som suppleant.

Exakt hur alla dessa personer är släkt med varandra är okänt för mig, men sannolikt är väl John Gabriel Melkemichel, Yakup Melkemichel, och Aydin Melkemichel är bröder. Sannolikt är väl Nebil Melkemichel och Tomas Melekmichel också bröder till dem (alternativt kusiner) och de festa av de övriga nämnda söner, svärsöner och svågrar. Att de alla hör ihop släktmässigt torde vara helt säkert. Företagen är restaurangföretag, fastighetsbolag och frisörbolag. Det är samma typ av affärsverksamhet som deras släktingar i familjen Ataseven ägnar sig åt.

Frisörer

Vidare har vi Argan Melkemichel som driver Argan Melkemichel Holding AB där han själv är ordinarie i styrelsen med Ninos Kaya som suppleant. i Ninos Kaya Invest AB är det omvända förhållanden. Argan Melkemichel är också i frisörföretaget Style Education Sweden AB där David Nuay är suppleant.

Matias Melkemichel driver för sin del Hårvård i Gränby AB ihop med Romario Bisse som är suppleant i styrelsen där Matias Melkemichel är ordinarie. Sannolikt har de väl övertagit verksamheten från sina fäder som nämns ovan men bedriver den i ett nytt bolag. Matias Melkemichel är också ordinarie ledamot i styrelsen för Martsan AB, också det ett frisörföretag, men med sin verksamhet i Södertälje.

En man vid namn Ferit Melkemichel är delägare i Kungens Klippotek HB tillsammans med Samiran Motor.

Johan Melkemichel, som är kusin till Massut Ataseven och hans bröder, var för sin del under många år en ledande person i den syrisk-ortodoxa kyrkan där han fortfarande har uppdrag i den fastighetsförvaltande delen i St. Afrems församling ihop med Yilmaz Bisse, Edvert Varli, Erdes Hawsho, Seman Onar och Besim Agriman. Även Johan Melkemihcel tillhör troligen den tidigare nämnda brödraskaran (eller om det handlar om flera brödraskaror, en av dem).

Syrianska FC

Can Melkemichel och Josef Melkemichel har tidigare varit sportchefer i Syrianska FC. Can Melkemichel ska numera vara klubbchef. Syros Melkemichel är en annan släktmedlem som haft uppdrag i klubben. Även många medlemmar i släkterna Varli  och Halef har haft uppdrag i fotbollsklubben. Däremot verkar det inte som om Melkemichel-släkten haft olika politiska uppdrag på samma sätt som familjen Ataseven

Även många andra personer i den stora släkten/familjen Melkemichel är aktiva i olika företag.

En av de mest kända personerna i släkten Melkemichel är fotbollstränaren Özcan Melkemichel. Han började spela fotboll i Syrianska år 1978. Han debuterade i A-laget år 1983 och var med om klubbens avancemang från Division 7 till Division 2 innan han slutade som spelare år 1992.

Efter det har han varit styrelsemedlem, ordförande, sportchef och tränare för Syrianska FC. I december 2013 blev han tränare för AFC United. Under Melkemichels första år i AFC United tog klubben klivet upp i Superettan. Efter två säsonger där avancerade klubben till Allsvenskan.

1987 började han arbeta på en frisersalong i Hagsätra, City Hårvård. Han var ägare av företaget  åtminstone från 1995 (då hette han fortfarande Özcan Aslanoglu) till 2015 och har också innehaft Årsta Klippotek.

Djurgården

2016 blev Özcan Melkemichel tränare för Djurgårdens IF med ett 2-årigt kontrakt och option på ett års förlängning. Under första säsongen (2017) tog han Djurgården till en tredjeplats i Allsvenskan vilket gav en europacup-plats. Under den andra säsongen (2018) förde han Djurgården till cupguld i maj månad efter att ha besegrat Malmö FF i finalen, förlust direkt i kvalet till Europa League samt en sjundeplats i Allsvenskan.

Många medlemmar i släkten Melkemichel har figurerat i olika brottsutredningar genom åren. En av dem är Bülent Aslanoglu, bror till Özcan Melkemichel. Men det är en annan historia.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!