Assange gripen i Storbritannien

Julian Assange, grundaren av Wikileaks, som i 7 år uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London har gripits av brittisk polis efter att Ecuadors regering tröttnat på honom och anklagat honom för att konspirera mot den nuvarande presidenten i landet ihop med de som tidigare beviljade honom politisk asyl i landet, framförallt den tidigare utrikesministern Ricardo Patiño. Dessutom anklagar de honom för diverse andra  handlingar riktade mot andra länder regeringar och för att ha varit konspiratorisk, oartig och otrevlig. Assange hade å sin sida anklagat regeringen i Ecuador för att spionera på honom.

Ecuador drog därför tillbaks hans politiska asyl och lät brittisk polisen komma in på ambassaden för att gripa Assange. Formellt greps han för att ha avvikit när han var fri med borgen och inte inställde sig i rätten. I det fallet rörde det sig om de svenska misstankarna om våldtäkt som domstolen skulle pröva i förhållande till utlämning till Sverige. Han har befunnits skyldig till att ha uteblivit från rätten under en session på torsdagen och kan nu dömas till maximalt 12 månader i fängelse för det brottet. De våldtäktsmisstankar mot Assange som tidigare fanns i Sverige avskrevs år 2017. Han är inte längre efterlyst av Sverige.

Enligt uppgifter i svenska media greps han efter att US-amerikanska myndigheter begärt honom utlämnad som misstänkt för brott. Det är inte en korrekt uppgift. Men efter att han gripits så har han också arresterats för att han är efterlyst av USA och att de begärt honom utlämnad som misstänkt för att ha spridit hemligt material. Något han kan få upp till fem års fängelse för om han blir utlämnad vilket han sannolikt också blir.

Han har tidigare inte varit misstänkt för något i USA, men förra året avslöjades det att ett åtal förberetts i hemlighet. Att de skulle ha velat ha honom utlämnad sen 2010 som media också uppger är inte heller helt korrekt på det formella planet då han officiellt inte begärts utlämnad tidigare. Det hindrar dock inte att de ändå velat ha honom utlämnad utan att han formellt anklagats för brott. USA följer ju inte alltid internationell lag.

Frågan är också hur det hela gått till. Har Ecuadors regering beslutat sig för att gå USA:s ärenden och därför dragit in hans asyl? De kanske har samarbetat en tid för att få det hela att gå ihop och skapa orsaker för att göra det möjligt. Samarbetet bör i så fall också ha inkluderat Storbritannien och brittisk polis. Att han blir utlämnad till USA är nog troligt då han inte misstänks för ett brott som har dödsstraff i straffskalan.

Enligt media har också en annan person som samarbetat med Assange gripits i Ecuador när han var på väg att lämna landet för att flyga till Japan. Han uppges vara svensk och it-utvecklare och ska ha rest ihop med  Ricardo Patiño.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!