Familjen Ander blir nya tidningskungar i Västsverige

Den norska mediakoncernen Polaris som till 29% ägs av Schibsted har köpt Stampen-koncernen i Göteborg . Det har de gjort genom tidningskonsortiet PNV Media som köpt 51% av Stampen Media. I PNV Media äger Polaris 70%, NWT-gruppen (familjen Ander, som också äger 26 % av Polaris) och VK Media (ger ut Västerbottenskuriren och Folkbladet) resten. PNV Media har tidigare också försökt köpa medieföretaget MittMedia men snuvades då på konfekten av Bonnierkoncernen. Familjen Ander blir i och med köpet Västsveriges helt dominerande tidningsutgivare. NWT-gruppen har 300 anställda, Polaris Media har 750 och Stampen Media 1 500.

Försäljningen av Stampen Media till i huvudsak norska intressen innebär att familjen Hjörne i praktiken lämnar mediebranschen. Kvar blir deras släktingar i familjen Hielte som äger Ernströmgruppen (12,2%) som tillsammans med  familjen Olssons Stena Finans AB (7,5%), Provobis Holding AB som ägs av Rolf Lundström (4,3%), Lennart Hörling vars familj äger Nya Lidköpingstidningen (NLT) (4,0%), riskkapitalisten Björn Savén via företaget Styviken Invest AS (6,4%) och familjen Hjörne (14,6%) som fortfarande tillsammans äger en minoritetspost i Stampen Media AB på 49%.

Stampen Media ger förutom Göteborgs-Posten även utan tidningarna Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallandsposten, TTELA och Strömstads Tidning. Schibsted ger i Sverige ut Aftonbladet och Svenska Dagbladet medan familjen Ander driver Sveriges mest konservatia medikoncern där NWT (Nya Wermlandstidningen) är störst.

Familjen Ander äger via NWK-Gruppen AB och dess norska dotterbolag NWT Media AS 3,8% i Schibsted ASA vilket gör dem största privata aktieägare efter Tiniusstiftelsen som äger 23,8% via Blommenholm Industrier AS. Schibsted ASA äger sen 29% av Polaris Media ASA i vilket bolag NWT Media AS äger 26,4%. Polaris Media ASA äger för sin del 70% i PNV Media där NWT och VK Media äger resten.

Den stora vinnaren i affären är familjen Ander som lagt under sig större delen av Västsveriges tidningar. De flesta av de som de inte köpt med köpet av Stampen Media ägde de redan innan.

Läs också: Familjen Ander – NWT-gruppen

Advertisements