Tre poliser åtalas för mordet på Eric Torell

Tre poliser åtalas nu för att ha skjutit ihjäl Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom, i Stockholm natten till den 2 augusti förra året. En av poliserna som sköt åtalas för vållande till annans död och en annan för tjänstefel.

Insatschefen åtalas också för tjänstefel han enligt åklagaren brast i sin hot- och riskbedömning och samordnade inte insatsen på ett säkert sätt och åtalas därför för tjänstefel. Bland annat för att han inte försäkrade sig om att mannen som synts med ett vapen eventuellt var Eric Torell. Dessutom för att han försäkrade sig om att Eric Torells pappa som letade efter sin son och den bortsprungne sonen inte var utsatta för fara. Han ska också ha missbedömt riskerna inte försäkrat sig om att insatsen utifrån eventuella risker för poliserna gjordes på rätt sätt. Vid tillfället misstänktes ju en farlig man med vapen befinna sig på platsen. Detta trots att han befann sig i häkte, vilket polsien faktiskt underlåtit att kontrollera.

Grunden till åtalen är att Eric Torell, i samband med att polisen öppnade eld, vände ryggen mot poliserna. Trots det fortsatte poliserna att skjuta, vilket enligt åklagarens bedömning är skäl till åtal. De två relativt nyutexaminerade poliserna sköt alltså mot Eric Torell efter att deras så kallade inbillade nödvärnsrätt upphört. Det dödande skottet sköts bakifrån när Troell vänt sig bort från poliserna, Det är därför åtal nu väcks.

Naturligtvis borde inte poliserna ha skjutit alls. Det fanns inget hot mot dem i något läge. Att de skulle varit extremt pressade som åklagaren också säger är naturligtvis bara struntprat. Möjligen var de enormt nervösa och upphetsade. De hade ju fått reda på att det skulle finnas en farlig brottsling på platsen (i själva verket satt han vid tillfället i häkte).

Åtal mot poliser är ovanligt och ett åtal för vållande till annans död är mycket ovanligt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!