Att det finns knark i Nordstan har inget med migration att göra

Som vanligt har Håkan Boström i GP ingen kunskap när han skriver om brottslighet, I detta fall skyller han knarklangningen i Nordstan på migration, på flyktingpolitiken. Det är dumt, fördomsfullt och okunnigt.

Knark och knarklangning har alltid funnits i Nordstan. Det är liksom en väldigt centralt placerad plats med god kommunikationer och där det också är möjligt att hålla sig varm. Alltså är det ett naturligt tillhåll för knarklangare, missbrukare och ungdomar. Så har det varit sen Nordstans köpcentrum byggdes på 1970-talet. Så var det faktiskt också innan dess då prostitutionen i Göteborg också höll till i dess kvarter mellan hamnen och järnvägsstationen.

Knarklangningen i Nordstan är alltså inget nytt och har inget med senare tiders migrationspolitik eller någon migrationspolitik att göra överhuvudtaget. Att det idag finns ensamkommande afghanska flyktingpojkar bland langarna och missbrukarna är en följd av ett krig, inte en följd av en migrationspolitik. Det är faktiskt inte ens så att vi vet om knarklangningen och missbrukarna i Nordstan främst är flyktingpojkar. Troligen är det inte så utan langarna är sannolikt underhuggare till etablerade kriminella gäng och nätverk i Göteborg och kan vara från Majorna, Biskopsgården, Bergsjön eller nån annan stadsdel i Göteborg.

För några år sen var det främst marockanska gatupojkar som inte ens var asylsökande utan uppehöll sig i Sverige olagligt från start. Vilka som hänger i Nordstan, vilka som missburkar och vilka som langar varierar över tid. Det har uppenbart ingen som helst koppling till nåt annat är tragedi och problem samt att Nordstan råkar ligga mitt i stan med mycket goda kommunikationer. Alla kan lätt ta sig dit från alla håll i Göteborgsområdet.

GP:s artikelserie med intervjuer av två flyktingpojkar, poliser, socialarbetare och andra bevisar ingenting. Det är anekdotisk bevisning som inte säger nåt annat än något om de omskrivna och intervjuade personerna, deras situation, deras fördomar och deras uppfattningar. Det säger ingenting om läget i sin helhet.

Nordstan har alltid varit ett tillhålla för missbrukare och knarklangare. Inget nytt där. Någon egentlig koppling till migrationspolitik finns inte. Håkan Boström vet helt enkelt inte vad han pratar om. Han sprider bara fördomar och inget annat. Han hittar på. Han skrämmer upp. Han agerar oförnuftigt. Han är okunnig. Han är fördomsfull.

Advertisements