Klimat, säl och övergödning är problemet för torsken i Östersjön

Dokumentärfilmen ”Torsken – havets hopp” av Peter Löfgren bygger delvis på anekdotisk bevisföring och är i avsnitten helt enkelt inte helt trovärdig. Det gäller främsta de avsnitt där enskilda kustfiskare uttalar sig. De talar naturligtvis sanning utifrån sin erfarenhet och situation, men deras upplevelser säger inget om helheten.

Dessutom utelämnar filmen många viktiga fakta och presenterar dessutom en del rent felaktiga fakta. Det gäller framförallt de delar av filmen som handlar som det storskaliga sillfisket, historien, utvecklingen i kustfisket och syrebristen.

Det påstås ofta från miljövänner, okunniga journalister såsom ledarskribenterna på DN och slarviga forskare att trålfiske skulle vara orsaken till torskens dåliga hälsotillstånd i Östersjön. Det är faktiskt ofattbart dumt. Filmen är på det planet bättre. Den ger många olika orsaker, men fokuserar ändå på nåt som inte har någon som helst skuld. Det storskaliga pelagiska fisket. Det finns i verkligheten två huvudsakliga anledningar till torskens dåliga hälsotillstånd:

  1. Brist på mat
  2. Parasiter

Bristen på mat beror sannolikt främst på klimatet. Östersjön har blivit varmare varvid skarpsillen flyttat sig till andra områden än den torsken finns. Torsken fortplantar sig idag enbart i Bornholmsdjupet medan Gdanskdjupet och Gotlandsdjupet idag har sådan syrebrist att inget kan leva på djupet där. Troligare var detta viktiga yngelplatser för torsken. Syrebristen beror i sin tur på övergödning, varmare hav och dåligt utbyte av vatten mellan Kattegatt och Östersjön. Skarpsillen och sillen har flyttat sig då deras mat har flyttat sig norrut. Men torsken kan på grund av syrebristen på Östersjöns botten inte följa med. Följden blir matbrist. Trålning inklusive bottentrålning har absolut inget med saken att göra.

Parasiterna beror en för stor sälstam. Det handlar om sälmask och levermask som båda sprids av gråsäl. Det finns sannolikt mer gråsäl i södra Östersjön än det funnits på 100 år. Kring Bornholm och Blekingekusten är de extra vanliga. Svälten gör torsken känsligare för parasiterna och katastrofen är ett faktum. Trålning inklusive bottentrålning har inget med saken att göra.

Jag tror inte torsken i Östersjön går att rädda. Det beror på klimatet. Varmare hav ger en sötare och syrefattigare Östersjö. Några större mängder torsk kommer inte att kunna leva där. Fisket och yrkesfiskarna drabbas. Men det är inte deras fel.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!