Grova ekobrott i privatskola i västra Stockholm

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har väckt åtal mot sju personer för grova ekobrott. Åtalet gäller trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Fem av de inblandade är tidigare styrelseledamöter i Al-Azhar stiftelsen som driver privatskoleverksamhet. De åtalade tidigare styrelseledamöterna är Bashir Aman Ali, Burhan Mohamed Ali, Jane Evy Maria Almqvist, Ibrahim Osman Bouraleh och Ya Ndumbay Isha Sallah. Dessutom är också Olof Daniel Stridsman och Per Anders Adén åtalade.

Brotten har begåtts under åren 2015 – 2018. Stiftelsens tidigare ordförande, Bashir Aman Ali, som också grundade stiftelsen har varit häktad sen november 2018.

Brottsligheten som rör grov trolöshet mot huvudman har skett genom att den tidigare styrelsen i stiftelsen låtit föra ut sammanlagt 11 miljoner kronor från stiftelsen och dess dotterbolag från skolverksamheten. Stiftelsen är finansierad i princip helt med skolpeng från kommunen och ändamålet med verksamheten är att bedriva skolverksamhet med religiös profil. Mottagarna av de pengar som förts ut ingår i en bolagsgrupp som ägs och drivs av den tidigare ordföranden för stiftelsen. Syftet har varit att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas i bolagsgruppen.

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och tillika förundersökningsledare i ärendet, i ett pressmeddelande.

Utöver detta har den tidigare ordföranden för stiftelsen orsakat ett dotterbolag skada om minst 2,45 miljoner kronor genom att, bakom ryggen på övriga styrelsemedlemmar, sälja en tomträtt för 4 miljoner kronor utan att redovisa rätt köpeskilling. Även i detta fall har pengarna gått till den tidigare nämnda bolagsgruppen.

Den tidigare ordföranden åtalas därutöver för grovt penningtvättsbrott, bland annat genom att ta emot sammanlagt cirka 3,4 miljoner kronor i ett av bolagen i bolagsgruppen. Pengarna kommer från en bolagsplundring (grov oredlighet mot borgenärer) i Göteborg. Drygt hälften av dessa pengar har sedan slussats vidare utomlands.

De grova bokföringsbrotten har begåtts både i stiftelsen och i bolagen i bolagsgruppen.

Al-Azhar Stiftelsen driver Sveriges största muslimska privatskolekoncern. Skolan i Stockholm med 700 elever ligger i Vällingby. Förskolor drivs i Hjulsta och Vällingby. Dessutom finns en skola i Örebro. Verksamheterna bedrivs i allmänhet av bolag som ägs eller samverkar med stiftelsen. I nästan alla bolags styrelser återfanns tidigare Ibrahim Osman Bouraleh, Burhan Mohamed Ali och Jane Evy Maria Almqvist medan Jama Aman Ali, Mahmoud Khalil Ibrahim och Ya Ndumbay Isha Sallah återfinns i några av styrelserna. Två av de här nämnda personerna hör inte till de personer som åtalats och styrelserna i bolagen ser idag annorlunda ut.

Skolorna som drivs av Al-Azhar-kocernen är medlemmar i Sveriges Islamiska Skolor. Förutom deras 4 skolor finns ytterligare 3 medlemmar, Föreningen Islamiska Skolan (Römosseskolan), Islamiska skolan i Stockholm och Imanskolan i Uppsala. Römosseskolan bedriver verksamhet i Göteborg och Borås.

Advertisements