Lägre straff för dikesmordet i Eriksbo

I december 2018 dömdes en man i Göteborgs tingsrätt för ett brutalt mord. Den mördade var Hamza Latrach. Han hittades i oktober 2017 mycket illa tilltygad och bränd i ett dike vid en gångstig på väg ner mot Lärjeån i Eriksbo. Den som dömdes för mordet var Ibrahim Mohamud Dahir som greps bara en månad efter att den döde hittats. I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse. Nu har han också dömts i hovrätten. Där fick han lägre straff, 18 års fängelse. Han är dömd mot sitt nekande.

Ibrahim Mohamud Dahir har ett långt brottsregister. Redan som 16-åring dömdes han till ungdomsvård för en serie personrån. 2011 fick han sitt första längre straff, ett tvåårigt fängelsestraff. Hösten 2013 var det dags igen. Då fälldes han för människorov (kidnappning), grov misshandel och olaga hot. Han fick 5 års fängelse. Han var inte ensam gärningsman. Den kidnappade mannen misshandlades med en kofot, knivhöggs i benet och fick ett vapen intryckt i munnen.

Våren 2017 blev Ibrahim Mohamud Dahir villkorligt frigiven. Tre månader senare greps och häktades han igen. Mannen misstänktes vara delaktig i en vild skjutning vid en fotbollsplan vid Bläseboskolan. Den som det sköts mot träffades med av två skott. Han släpptes dock nästan med en gång då ingen ville vittna.

När han suttit i fängelse har mannen också kraftigt misskött sig genom bl.a. arbetsvägran, skadegörelse, våld och hot mot medintagna och anställda.

Han anses ha koppling till ett kriminellt nätverk i Hammarkullen och Hjällbo, sannolikt nätverket kring släkten Alikhan. Den mördade mannen var inneboende hos en släkting till den misstänkte och mordet tros ha personliga eller familjeanknutna orsaker. DNA-spår från Ibrahim Mohamud Dahir hittades också på den döde och han kunde också kopplas till den bensindunk som inköpts och använts. Dvs det är inget gängrelaterat mord i sig och liknar därvidlag ett annat mord i samma kretsarmordet på David Isho.

Nio personer av båda könen har förekommit i utredningen. Samtliga, förutom Ibrahim Mohamud Dahir och en annan något yngre man, är inte längre misstänkta för inblandning. En av de tidigare misstänkta, ett vittne i rättegången, sköts i benet i november 2018. Det hela anses ha varit ett mordförsök på vittnet. Han var med när den dömde köpte en bensindunk. Han dök dock aldrig upp vid rättegången. Så mordförsöket hade effekt.

Ytterligare två män var länge och kanske fortfarande är misstänkta för inblandning i mordet. Del en yngre man som ska ha bränt upp en bil som den dömde färdats i, dels en 25-årig man vars blod hittats i lägenheten som den dödade mannen fördes bort från. Han flydde dock till Somalia efter mordet och har inte ens kunnat delges misstanke. Om de två nånsin kommer att åtalas för delaktighet i mordet är mycket osäkert.

Advertisements