Regeringen vill ha försämringar av LAS

Regeringen har tillsatt en utredning var syfte är att tvinga arbetsgivare och fackliga organisationer till att komma överens om LAS-undantag som gör det lättare att säga upp anställda. Efter försämringar av strejkrätten är nu nästa steg att försämra anställningstryggheten för arbetare.

Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 maj 2020. Enligt januariavtalet ska förändringarna i LAS genomföras senast 2021.

Uppdraget till utredningen innehåller fyra deluppdrag:

  • Utredningen ska utarbeta författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i LAS.
  • Utredningen ska utarbeta författningsförslag för att inom ramen för anställningen stärka arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga.
  • Utredningen ska utarbeta författningsförslag som särskilt för mindre företag innebär lägre kostnader vid uppsägning samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.
  • Utredningen ska överväga författningsförslag i syfte att skapa en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Som utredare har regeringen tillsatt justitierådet Gudmund Toijer. Svenskt Näringsliv är dock missnöjda med att direktiven inte är tillräckligt långtgående.

– LAS var ett stort ingrepp i partsmodellen och måste göras om i grunden. Att LAS nu utreds är ett steg i rätt riktning, men utredningens uppdrag är i viktiga delar alltför begränsat. Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl. Dessutom innebär direktivet inte ett tillräckligt förändringstryck på parterna, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, i ett pressmeddelande.

Precis som när det gäller strejkrätten har olika fackföreningar uttalat stark kritik mot januariavtalet och innehållet i direktiven. I slutändan har de ändå ställt sig bakom försämringarna i anställningstryggheten. Det är uppenbart att svenska fackföreningar sällan företräder sina medlemmar. De verkar idag mest fungera som ombud för samhällets makthavare, dvs överklassen, Svenskt Näringsliv och regeringen:

Upplägget känns igen från strejkrättsfrågan, men får kritik från LO-fackligt håll som ”förhandling under hot”.

– Man sätter en grimma på oss. Just de här sakerna gör mig orolig. Att vi ska förhandla under hot, det är inte klokt, säger Tobias Baudin till Arbetet.

Men desto muntrare är tonerna från arbetsköparsidan.

– Vi tycker att det är bra att politikerna sätter press på oss med lagstiftningshot, säger arbetsköparorganisationen Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Stefan Koskinen till Arbetet.

Och det är tydligt att arbetsköparna inte har för avsikt att bara nöja sig med regeringens redan kritiserade förslag. Stefan Koskinen säger till tidningen att det krävs en bredare översyn.

Det är något som Svenskt Näringsliv annonserade redan innan överenskommelsen var i hamn. På organisationens hemsida drar Svenskt Näringslivs VD Jan-Olov Jacke upp riktlinjerna. ”En reform måste omfatta saklig grund, turordningsregler och övriga regler som ingår i lagen om anställningsskydd”, skriver han.

Kritiken mot utredningsdirektiven är lam även om sossetidningen Arbetet väljer att låtsas som om den betyder nåt:

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte nådig i sin kritik mot den utredning som regeringen i dag tillsatt för att förändra las.

– Den kommer inte att lösa ett enda problem, säger han.

– Det här är helt fel väg att gå på svensk arbetsmarknad. Det löser inga av de problem som både vi och arbetsgivarna ser i dag. Så det här är ett stort steg i fel riktning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det mesta tyder i själva verket på att LO, TCO och Saco kommer att förhandla fram ett eget förslag om LAS, som dessutom kan bli sämre för arbetarklassen i Sverige än det förslag utredaren kommer att lägga fram. Så blev det med förslaget till lagstiftning om strejkrätten.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gråter också krokodiltårar i Arbetet. Hon låtsas som om det tar emot att lägga fram förslaget. Faktum är att regeringen för länge sen valde att sälja ut arbetarklassen genom att göra en arbetarfientlig överenskommelse med flera borgerliga partier.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!