Vindkraft – snart 25 % av elen

Svensk investeringsboom när det gäller vindkraft. En fördubbling av produktionen från dagens cirka 19 TWh till omkring 38 TWh är att vänta på bara fyra år. År 2022 beräknas vindkraften stå för cirka 25 procent av elanvändningen i landet enligt en prognos från Svensk Vindenergi.

– Vindkraft är nu en fullmogen teknik som kan byggas utan stöd. Det är en fantastisk utveckling där Sverige tagit på sig ledartröjan och visar att omställningen till förnybar elproduktion är lönsam, säger Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Under första kvartalet 2019 fattades investeringsbeslut motsvarande 1 225 MW ny vindkraft i Sverige, en ökning med 550 MW jämfört med föregående kvartal. Branschens prognos är att vindkraftsproduktionen kommer att öka från dagens cirka 19 TWh till omkring 38 TWh år 2022. Andelen el från vindkraft fördubblas – på bara fyra år. Det innebär en rekordhög investeringstakt i vindkraft.

– Sedan energiöverenskommelsen slöts har det tagits beslut om investeringar i ny vindkraft för 62 miljarder. Det visar på vikten av stabila politiska villkor och en konstruktiv dialog mellan partier. Långsiktighet skapar trygghet för investerare och producenter och mod att våga satsa, säger Charlotte Unger Larson.

Sverige var under 2018 ledande i Europa när det gäller investeringar i landbaserad vindkraft. Och trenden fortsätter; målet om ett 100 procent förnybart elsystem väntas kräva investeringar över 200 miljarder kronor i vindkraft fram till år 2040.

– Jag utgår från att nuvarande politiska målsättningar inom ramen för energiöverenskommelsen ligger fast. Det är en förutsättning för att behålla bilden av Sverige som attraktiv marknad bland investerare, upprätthålla en hög takt i utbyggnaden av förnybart och för att klara klimatomställningen, säger Charlotte Unger Larson.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!