Överklassens byggprotester

I Göteborg, närmare bestämt i en del av Örgryte, vill ett bostadsbolag, Wallenstam, bygga ett äldreboende i trädgården till en gammal stor patriciervilla. Det handlar om Överås, en gång i tiden bostad för James Jamesson Dickson, en av Göteborgs och Sveriges rikaste personer på sin tid. Sannolikt en av de rikaste som nånsin funnits i Sverige. Men Överås har länge varit en institution. Göteborgs stad köpte den kvarvarande delen av egendomen 1923 efter att större delan av den upplåtits till byggen av villaområden. Huset hyrdes därefter ut till Metodisterna som drev ett teologiskt seminarium i byggnaden fram till år 2007. Därefter tog Equmeniakyrkan, en sammanslagning av Metodisterna, Baptisterna och Missionskyrkan över.

Familjen Wallenstam, vars byggnadsbolag nu köpt den stora fastigheten, har i generationer varit aktiva i och tillhört Missionskyrkan största församling i Göteborg, Betlehemskyrkan. Idag är det Equmeniakyrkans största församling. Betlehemskyrkan har länge (sen 1967) drivit ett äldreboende, Vasahemmet. Det är detta boende som behöver nya, större lokaler och fler bostäder åt gamla. Och Wallenstam vill nu bygga ett äldreboende för Vasahemmet i det som är kvar av Överås trädgård, vilket är en stor och ointressant gräsmatta.

Jag ser inga egentliga problem med ett sådant bygge i sak, men byggnaden måste naturligtvis anpassas till Överås och andra omkringliggande byggnader som Örgryte trädgårdsstad, Böö villastad, Wilhelmsberg med mera, och inte vara en fyrkantig låda av glas och betong. Men det är så Wallenstam och deras arkitekter Erséus ritat det nya huset. Det är självklart att protestera mot ett sådant bygge. Den planerade byggnaden kommer också att delvis skymma den vackra Överåsbyggnaden. Naturligtvis går det att bygga vackrare och med med hänsyn till omgivningen. Det är vad Wallenstam borde göra.

Örgrytebor protesterar därför naturligtvis mot bygget. De hävdar också att det kommer att byggas i Överåsparken. Men det är inte sant. Det ska byggas på en skitful stor gräsmatta. Överåsparken berörs inte av bygget. Överåsparken är nämligen berget bakom Överås, ett trevligt och omtyckt promenadområde. Visserligen lite farligt då gångvägarna är dåligt underhållna, staketen delvis sönderrostade vilket är allvarligt då det är branta stup vid sidan av gångvägarna. Det är ett trevligt område, men den stora gräsmattan ingår inte i parkområdet.

Bö, Skår, Överås och Prospect Hill är stadsdelar som i huvudsak bebos av överklass och övre medelklass. De hör till de rikaste områden i Göteborg. När överklassens protesterar brukar de ofta få rätt. Så skedde när de räddade en annan stor gräsmatta invid Stora Torp där det var tänkt att Kina skulle bygga ett nytt konsulat. Det blev inget med det bygget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!