Att förbjuda plastpåsar är dåligt för klimatet

Världen är full med plastskräp, vissa platser, vissa stränder och vissa hav är nerlusade med plast av olika slag. Plast är ett tydligt miljöproblem. Plastpåsar är en del av problemen. Men att förbjuda platspåsar är ingen bra åtgärd.

Plastpåsar är nämligen mycket mer klimatvänligt än alternativen i form av tygpåsar och mer miljövänligt än papperspåsar. Framförallt om den är tillverkad av lågdensitetspolyeten (LDPE), vilket de flesta plastpåsar är. Om plastpåsen efter att ha använts många gånger sedan lämnas in till återvinning är den också mer miljövänlig på alla sätt än en tygpåse eller en papperspåse. Plastpåsar är alltså ett mer långsiktigt ekologiskt hållbart alternativ än andra typer av påsar för att bära saker i. Problemet på sikt är dock att råvaran kommer att ta slut.

Trots att förbud mot plastpåsar är en dålig åtgärd ur klimat- och miljösynpunkt tycker MIljöpartiet och Socialdemokraterna ändå att de ska förbjudas.

Att förbjuda engångsartiklar av plast är däremot troligen en rimlig åtgärd. Både ur klimatsynpunkt och ur miljösynpunkt.

Advertisements