Gatorna där flest inbrott sker i Göteborg

Göteborgs-Posten har idag en artikel om gatorna med flest inbrott i Göteborg. Artikeln är nonsens. Långa gator som Kungsladugårdsgatan, Slottsskogsgatan, Långedragsvägen, Det är felaktigt och missriktat att säga att det är fler inbrott på dessa gator än nån annan stans på det sätt GP gör. I förhållande till gatans längd och antalet bostäder är det antagligen färre inbrott på dessa gator än nån annan stans.

När det gäller andra mindre och kortare gator så handlar det om tillfälligheter. När det gäller en pytteliten gata i ett sommarstugeområde (Skeppstadsholmen) i Torslanda som GP fokuserar på så handlar det förmodligen om att några hemlösa missbrukare behövde nånstans att bo under en period på vintern. När maten tog slut i ett hus flyttade de sig till ett annat. När de lämnade för gott tog de med sig några TV-apparater till sitt nya boende. Sannolikt har väl någon av de aktuella inbrottstjuvarna en koppling till området.

Det var också många inbrott i studenthemmet Rosendal (Studiegången) i Björkekärr. Det handlar väl sannolikt om att en boende i området begått brotten. Inget annat studenthem i Göteborg hade nämligen några större mängder inbrott under 2018. Så inbrott i och på studenthem är inte nåt som är vanligt.

Precis som artikeln om Västtrafiks förluster som jag också skrivit om är artikeln om inbrotten i Göteborg ren gallimattias. Skitsnack. Dumheter helt enkelt. Förutom det där att om grannarna pratar med varandra och ser till varandras hus och lägenheter så minskar risken för inbrott. Det är naturligtvis sant.

Läs också: Inbrott – en minskande brottslighet

Advertisements