Tidigare moderatpolitiker och ekonomichef förskingrade miljoner

I slutet av 2016 blev det känt att Sten Heinsoo, då senior rådgivare i fastighetsbolaget Einar Mattsson AB där han tidigare varit ekonomichef, förskingrat 48 miljoner kronor från ägarfamiljen Ränk. Heinsoo förskingrade pengar från de aktuella bolagen och personerna var för att frakta hem 200 kilo guld från Afrika.

Det hela började 2012 när Heinsoo kom i kontakt med en kvinna, Angella Vivienne (Vivian) Chebet, som tipsade honom om att det fanns guld att hämta i Uganda. Hon arbetade vid det tillfället som personlig assistent och träffade Heinsoo vid ett möte inom kyrkan om kyrkovalet. Heinsoo började köpa henne saker och uppfattade det som om de hade sällskap. Chebet som kom till Sverige år 2011 och är svensk medborgare berättade för Sten Heinsoo att hennes förmögne pappa i Uganda hade avlidit och lämnat ett guldarv efter sig. För att transportera guldet till Sverige behövdes det dock pengar. Tillsammans åkte de på semester till Uganda år 2013 under vilken hon bodde hos sin familj medan han bodde på hotell. 

Till en början använde han sina egna pengar, totalt omkring 7 miljoner för att hjälpa henne md arvet och guldet. Men när de egna pengarna tagit slut började han förskingra pengar. Det hela är ett klassiskt fall av sol- och vårande och liknar dessutom de så kallade Nigeriabreven. 

Kvinnans kontakt i Uganda, Suleiman SK Mbuga som hon gifte sig med år 2016 och hela tiden hade ett förhållande med, är sedan tidigare känd för att ha lurat flera människor på liknande sätt. Han greps 2018 i Dubai och har lämnats ut till Sverige. Mbuga och Chebet levde ett lyxliv i Uganda med hjälp av de förskingrade pengarna. De köpte lyxbilar, smycken, hade ett extravagant bröllop och slöade rent allmänt med pengarna.

Chebet återvände till Sverige under 2017 efter en längre tids vistelse i Uganda. Hon greps omedelbart och befann sig under hela utredningen befann sig i Sverige lämnade landet strax efter att en stämning mot henne lämnats in till tingsrätten. Åklagaren begärde tidigt att hon skulle häktas men tingsrätten ansåg att reseförbud och anmälningsplikt var tillräckliga åtgärder. Det var de uppenbarligen inte. I februari i år greps hon dock i Uganda. och kommer med all sannolikhet att utlämnas till Sverige om hon inte redan är utlämnad.

Den 72-årige Heinsoo dömdes till 4 års fängelse för trolöshet mot huvudman. Han har också ålagts med kvarstad för att betala tillbaka de pengar han förskingrat plus ränta.

 

Advertisements