Tre personer häktade för grov ekonomisk brottslighet

Ekobrottsmyndigheten i Uppsala genomförde i slutet av förra veckan ett större tillslag på sammanlagt fyra platser i Västmanlands län, Stockholms län och Blekinge län. Tre personer häktades i fredags eftermiddag av Västmanlands tingsrätt misstänkta för grova penningtvättsbrott och annan grov ekonomisk brottslighet.

Vid tillslaget deltog personal från Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket. Tillslaget var resultatet av en tids spaning och kartläggning. De misstänkta har varit verksamma inom bygg- och anläggningsbranschen. Fyra personer greps vid tillslaget varav en av dessa personer släpptes senare.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan, tre personer som varit anhållna i sin frånvaro är nu häktade. Ärendet gäller bland annat grova penningtvättsbrott som misstänks ha pågått under flera års tid, säger Anna Wallander, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Vid tillslaget gjordes även ett stort antal beslag.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är häktade, säger Anna Wallander.

– Det här är brottslighet som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att störa och slå ut. Drivkrafterna bakom brotten är brottsvinsterna, som till exempel vid narkotikahandel, men med de skillnaderna att upptäcktsrisken är lägre, brottsvinsterna högre och straffsatserna i vissa fall är betydligt lägre, säger Anna Wallander.

Advertisements