Vänsterpartiets Malin Björk har tagit ut traktamenten trots att hon bor i Bryssel

Malin Björk är toppkandidat för Vänsterpartiet i EU-valet. Hon sitter redan nu i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. Hon är bosatt i Bryssel och folkbokförd i Bryssel. Arbetar en person på den ort där den bor ska den inte ha traktamente. Traktamenten är till för den som har merkostnader genom att arbeta på annan ort, exempelvis för bostad och mat.

Naturligtvis skulle Malin Björk inte ha tagit ut nåt traktamente. Den ersättning hon har som ledamot i EU-parlamentet är mer än tillräckligt.En EU-parlamentariker har en lön på drygt 90 000 kronor i månaden. Samma sak gäller förstås all EU-parlamentsledamöter. Att Björk tagit ut traktamente är ett tydligt tecken på dåligt omdöme.

Traktamentet är på 3 000 kronor om dagen för de dagar då en ledamot måste resa till Bryssel eller Strasbourg eftersom det då kan uppstå extra kostnader för boende och andra omkostnader. Men Malin Björk behöver inte resa till Bryssel då hon bor där.

Malin Björk följer som vänsterpartist partiets regler för partiskatt vilket innebär att hon bara tar ut runt 29 000 kronor i lön. Utöver detta tillkommer de så kallade ”kontorspengarna” som utan krav på redovisning betalas ut för de kostnader som parlamentarikerna kan ha runt sin verksamhet. ”Kontorspengarna” har hon som en av få svenska parlamentariker varit villig att visa kvitton för. Men dessutom tar hon alltså ut traktamente.

Under den senaste mandatperioden (5 år) har hon fått ut cirka 1 miljon kronor, cirka 200 000 per år, i traktamente. Hon hävdar att hon använt traktamentspengarna inom Sverige för att täcka boende och resor enligt den praxis som gäller inom EU och som bekräftas av Jonas Sjöstedt. Det finns ingen anledning att ifrågasätta detta. Enligt Sjöstedt får alla EU-parlamentsledamöter som bor i Bryssel ut traktamente. Det är ju faktiskt en helt orimlig ordning.

Hon menar att hon bara följt de regler som gäller. Det är ett mycket dålig försvar. Hennes agerande är exakt det samma som moderaten Erik Bengtzboe och en del andra moderata riksdagsledamöter. Bengtzboe är föremål för en brottsutredning.

Advertisements