Svensk gängmedlem mördad i Barcelona

En svensk gängmedlem, sannolikt Robin Talani, har skjutits ihjäl i Barcelona. När händelsen inträffade var han i sällskap med en nära släkting, troligen en bror, till den så kallade gängledaren Eddie Jobe i Jobe-falangen (A-falangen).

Den skjutne mannen figurerade  i förundersökningen efter sprängdådet i Torslanda för fyra år sedan. Han har dock aldrig betraktats som huvudmisstänkt i det ärendet. Mannen utsattes hösten 2016 för ett mordförsök på Vasagatan i Vasastan. Även då var han i sällskap med en nära släkting till Eddie Jobe. Talani har dömts för flera brott och har varit misstänkt för vapenbrott i samband med en större vapenhärva i Malmö. Dessutom har han varit inblandad i minst två bolag som gjort konkurs, RT Solutions AB och Pear Solutions AB. Han ska vid dödstillfället ha varit eftersökt av svensk polis för misstänkt inblandning i ett brott som skett i Göteborg.

Orsaken till att han skjutits ihjäl är inte känd. Det kan röra sig om att konflikten mellan Jobefalangen och Kastratifalangen som resulterat i en lång rad mordförsök på Adrian Kastrati och flera mord och mordförsök på andra personer.

Det kan också handla om den äldre motsättningen mellan Vårvädersligan (södra Biskopsgården, i vilken både Kastrati och Jobefalangerna ingick)  och Friskvädersgänget (norra Biskopsgården). En konflikt där många dödades och där det värsta dådet var bomben i Torslanda där den nu skjutne eventuellt var inblandad.

Men det kan också handla om något lokalt i Barcelona. Nån affär som gått snett eller nåt liknande. Eller så har det koppling till det forna Jugoslavien. En av de mördade i Torslanda var hemmahörande där.

Advertisements